Ministrul Afacerilor Europene: România, pregătită să-şi asume preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 iulie 2018, 18:41
România preia cu încredere mandatul la preşedinţia Uniunii Europene şi se pregăteşte să gestioneze o serie de dosare sensibile pentru viitorul Europei, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu la Radio România Actualităţi.
Demnitarul a spus că Executivul a trimis deja la Bruxelles echipe de lucru care colaborează cu colegii din ministere pentru a pune la punct detaliile mandatului României:
„Avem subiecte importante, avem subiectul bugetului european, avem subiectul migrației, avem subiecte referitoare la viitorul Uniunii Europene, de exemplu Brexitul, care, de principiu, s-ar produce pe durata președinției noastre. România participă deja la discuții, noi suntem deja implicați în toate aceste procese și monitorizăm atent ceea ce de fapt se întâmplă în prezent. Deci, în consecință, nu avem niciun fel de motiv să credem că nu vom putea gestiona într-o manieră adecvată toate aceste subiecte extrem de importante pentru viitorul Uniunii Europene“, a declarat Victor Negrescu.
În ceea ce priveşte aşteptările ţării noastre, ministrul Victor Negrescu spunea că România îşi doreşte ca politica de coeziune ce ţine de convergenţa economică, socială şi teritorială să fie un element central în bugetul european.
Referitor la politica agricolă, România vrea măsuri pentru reducerea decalajelor privind subvenţiile, sprijinirea tinerilor fermieri şi a exploataţiilor agricole competitive, care aduc pe piaţa europeană produse de calitate.
Un alt domeniu îl reprezintă cercetarea şi inovarea şi va fi pe agenda de priorităţi a României. Victor Negrescu a explicat că România doreşte acces egal şi echitabil la resursele acestui domeniu, salarii egale pentru toţi cercetătorii, indiferent de unde provin, iar evaluarea să se facă într-o manieră transparentă.
O altă prioritate pentru România va fi domeniul concurenţei. Ţara noastră doreşte ca economiile statelor membre să fie competitive la nivel mondial, iar pentru aceasta este nevoie de o strategie europeană care să ţină cont de nevoia de investiţii în unele sectoare economice.
România doreşte o preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene bazată pe dialog între statele membre şi consens pe dosarele importante, a mai precizat ministrul delegat pentru afaceri europene.
Țara noastră preia preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.