DOBROGEA, o zonă cu un grad ridicat de însorire care oferă avantaje reale locuitorilor săi
Publicat de Arantxa Catană, 21 iunie 2018, 16:46
Ziua Mondială a Soarelui coincide cu cea mai lungă zi din an, când este solstiţiul de vară 21 iunie marcând începutul verii astronomice.
Lansată de Societatea Internaţională pentru Energie Solară, ziua are drept scop popularizarea variantelor de utilizare a acestei energii regenerabile a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.
Energia solară poate genera electricitate cu ajutorul centralelor termice solare sau a panourilor fotovoltaice pentru încălzirea clădirilor şi producerea de apă caldă.
Dobrogea se află într-o zonă cu un grad ridicat de însorire şi oferă avantaje reale locuitorilor săi pentru a economisi energie termică şi implicit bani.
„Noi avem foarte multe zile pe an în care avem soare. Panourile fotovoltaice, care, cu toate că au un randament sub 25%, în câțiva ani vom folosi materiale din ce în ce mai bune, astfel încât să creștem acest randament. Cele mai scumpe sunt cele care folosesc diferența de temperatură între pământ și aer. Pe timpul iernii putem injecta prin niște instalații apă și diferența de temperatură dintre aer și pământ poate duce la încălzirea unei locuințe”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Inginerilor din România şi profesor universitar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Gheorghe Samoilescu.
Redactor: Carmen Secuiu