Cocoșatul de la Notre Dame prinde viață, la Constanța, în premiera unui nou spectacol la TNOB „Oleg Danovski“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 iunie 2018, 15:02
Ideea realizării spectacolului „Cocoșatul de la Notre Dame”, în cadrul Facultății de Arte a Universității Ovidius din Constanța, i-a aparținut regretatului maestru Dumitru Lupu, ne mărturisea autoarea libretului, scriitoarea Carmen Aldea-Vlad.
Era într-un sfârșit de primăvară și inegalabilul compozitor dobrogean simțise potențialul spectaculos al povestirii, transpuse pe muzică. Se gândea la o punere în scenă… Nu a fost să fie…
-
CITEȘTE și: A murit compozitorul Dumitru Lupu
După dispariția sa, ideea a continuat să existe și propunerea a venit toamna trecută, din partea decanului Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, care a realizat regia acestei montări.
Așa a început colaborarea dintre mai tânărul muzician Alexandru Neș și doamna Vlad, care și-a imaginat în versuri toate întâmplările din binecunoscutul roman al lui Victor Hugo.
Într-un Paris medieval, cea mai mare catedrală este sălașul unui biet cocoșat surd. Acesta a fost abandonat aici și adoptat de arhidiaconul catedralei, Claude Frollo. Quasimodo este cocoșatul care, ajuns la maturitate, devine clopotarul catedralei. Într-o zi, el o zărește pe frumoasa țigăncușă dansatoare Esmeralda și se îndrăgostește de ea. Subiect generos care permite fantezie în construirea dialogurilor, în realizarea decorurilor (Viorel Ungureanu) și a costumelor (Liliana Cornilă-Licor) sau a coregrafiei (Stela Cocârlea).
-
CITEȘTE și: Cocoșatul de la Notre Dame aduce un premiu important Facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius
Acest lucru se vede din imaginile surprinse la spectacolul prezentat în premieră la Buzău, la festivalul „Iubește Teatrul”, ediția 2018, unde întreaga echipă a câștigat Premiul Special al Juriului.
Din distribuție fac parte: Alexandru Florea, reprezentant al României la concursul Eurovision, în 2017, Mirela Mihai, Denis Beatrice Done, Grațian Prisăcariu, Ionuț Dulgheriu, Alexandru Claudiu Băluță, Iulian Ene, Cristian Goaie, Robert Teodor Dobre, Denisa Iova, Catinca Hanțiu.
Premiera constănțeană are loc vineri, 22 iunie, la ora 19.00 la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, partener al acestui proiect.
Această premieră se înscrie în seria de manifestări organizate de Facultatea de Arte în an aniversar – două decenii de la înfiinţare!
A consemnat Steliana BAJDECHI