#WeAreNATO | Mihai Fifor: „Suntem pregătiți să demonstrăm că Marea Neagră nu este o mare teritorială a Federației Ruse“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 iunie 2018, 19:36
România este, în continuare, una dintre cele 5 din 28 de state NATO care alocă suma maximă de 2% din PIB înzestrării în domeniul militar. Cu acești bani prinși în bugetul anual al Apărării și planurile ministerului sunt ambițioase. Pe lângă achizițiile și investițiile de până acum în modernizarea tehnicii cu care militarii români trebuie să facă față eventualelor provocări de securitate, MApN are de gând să își arate mai departe devotamentul pentru Alianță și va investi o dată în extinderea bazei militare de la Kogălniceanu, dar și în achiziția de baterii de rachete Patriot și avioane multirol.
De altfel, după recenta ministerială NATO de la Bruxelles, ministrul român al Apărării susține că parteneriatul strategic cu Statele Unite şi, în general, poziţia României în cadrul Alianței sunt cât se poate de solide, mai ales în contextul în care, în zona Mării Negre, există conflicte îngheţate şi provocări în plan strategic şi militar, mai ales după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea în martie 2014.
Extinderea bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu este un proiect care va avea, în scurt timp, toate aprobările, a declarat, la Constanța, ministrul Apărării, Mihai Fifor.
La începutul anului, oficialul menționa că statul român va aloca resurse financiare pentru această extindere, iar Departamentul de Stat american anunța că peste 200 de milioane de dolari sunt destinați în 2018 modernizării unor facilităţi militare din Europa, inclusiv din România, pe listă aflându-se și baza româno-americană de la Mihail Kogălniceanu.
„Avem în plan dezvoltarea bazei de la Mihail Kogăniceanu și sper ca până la finele lunii să clarificăm problemele de ordin administrativ ce țin de proprietarii terenurilor de lângă baza Mihail Kogălniceanu, pentru că, nu este un secret pentru nimeni, dorim să extindem această bază și dorim să avem o prezență permanentă a militarilor americani în această bază“, a spus Fifor.
De asemenea, misiunile de Poliție Aerienă menite să securizeze spațiul NATO de la Marea Neagră, desfășurate de piloți români în colaborare cu Aviația Regală a Marii Britanii, vor continua, a mai precizat Mihai Fifor. Detașarea personalului Royal Air Force pe baza aeriană Mihail Kogălniceanu va dura până în luna septembrie, potrivit unui comunicat oficial al britanicilor.
„La ultima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul britanic al Apărării am discutat și despre posibilitatea ca Marea Britanie să afilieze la Brigada Multinațională de la Craiova și pe de altă parte să fie, în continuare prezenți cu o componentă aeriană – așa cum avem în momentul de față Poliția Aeriană de la Kogălniceanu cu aparatele Typhoon – și în continuare prezența în Marea Neagră a vaselor militare din țările neriverane, pentru că, până la urmă, ideea este să demonstrăm că Marea Neagră nu este o mare teritorială a Federației Ruse, ci este o mare deschisă, o mare în care se poate naviga fără probleme și suntem pregătiți în orice moment să demonstrăm lucru acesta“, a subliniat ministrul Apărării Naționale.
De altfel, în cadrul Forumului de Securitate de la Constanța, Mihai Fifor a susținut că România este pregătită să discute despre întărirea poziției sale ca principal actor la Marea Neagră și furnizor esențial de securitate în regiune. Oficialul a amintit și despre eforturile depuse de țara noastră pentru ca situaţia securităţii de la Marea Neagră să se regăsească explicit pe agenda Summitului NATO de la jumătatea lunii iulie.
Până la finalul acestui an, promite Fifor, vom ști și numele firmei care se va ocupa de construcția corvetelor multirol, destinate modernizării flotei Marinei Militare Române.
„Săptămâna aceasta continuă procedura de achiziție. Din câte am înțeles, este perioada în care se depun ofertele pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale. Important este că noi ne dorim ca procedura să se încheie cu succes și până la finele anului să putem semna contractul cu compania care va câștiga această procedură de achiziții, iar de anul viitor să intrăm în linie dreaptă cu construirea celor patru corvete într-un șantier naval din România“, a reiterat Mihai Fifor.
-
CITEȘTE și: Mihai Fifor: „Vom duce un document în CSAT şi în Parlament pentru înzestrarea Forţelor Navale din România“
El a ținut să reamintească faptul că firma care va câștiga licitația pentru construcția corvetelor multirol va avea cuprinse în contract și lucrările de modernizare a celor două fregate de proveniență britanică, „Regele Ferdinand“ și „Regina Maria“, cu care Forțele Navale Române execută în prezent misiuni reale și de antrenament pe mările și oceanele lumii.
2018 a fost declarat de către ministrul Apărării „Anul Forțelor Navale“, o perioadă în care structura trebuie modernizată cât mai mult posibil.
„Săptămâna viitoare ducem în Guvern proiectul de hotărâre pentru achiziționarea bateriilor de coastă. În altă ordine de idei, pe partea aeriană vom fi complet operaționali cu avioanele F-16 foarte curând. Intenționăm să achiziționăm încă patru astfel de aeronave pentru a avea, în primă instanță, întreaga escadrilă de 16 aparate operaționale plus alte 36 de aparate tot F-16 astfel încât să putem satisface nevoia de bună operativitate a Forțelor Aeriene“, a ținut să precizeze Mihai Fifor.
Nu este deocamdată clar momentul în care aeronavele F-16 vor fi și ele incluse în programul militar de Poliție Aeriană, din care, deocamdată, fac parte doar MiG-urile 21 LanceR.
Redactori: Cristina ILIUȚĂ; Cristina SÎMBETEANU