Constănțenii ar putea plăti facturi la întreținere mai mici cu aproximativ 10%
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 iunie 2018, 16:06 / actualizat: 19 iunie 2018, 9:52
O lege adoptată recent de Parlament și aflată în drum spre masa președintelui țării, pentru promulgare, ar putea să ducă la scăderea costurilor cu producerea agentului termic în sistem centralizat și, ca urmare, a facturilor pentru încălzire și apă caldă, plătite de populație.
Motivul acestei scăderi mult așteptate de români: marii consumatori, cum sunt CET-urile, vor avea voie să se racordeze direct la sistemul național de transport al gazelor naturale, folosite pentru producerea agentului termic.
Astfel, din circuitul economic va dispărea distribuitorul, cu tot cu acele costuri suplimentare.
„Gazul este preluat de la furnizori, vine prin sistemul național de transport, după care intervine sistemul de distribuție. Noi, în Constanța, avem Distrigaz Sud Rețele“, afirmă directorul tehnic al CET Palas, Monica Neacșu.
Soluția este propusă și cerută de producătorii de energie termică de câțiva ani și ar putea să reducă semnificativ facturile plătite de populație.
„Noi așteptăm această prevedere legislativă de ceva vreme. Încă din 2015, în cadrul Planului de management, noi ne-am gândit la această soluție, care, într-adevăr, ar avea un impact semnificativ. La ora actuală, la noi în Constanța, cel puțin, costul serviciului de distribuție este cam 15% din prețul gazului natural. În prețul energiei termice, apreciem că se va simți o scădere în jur de 10%“, a mai spus Monica Neacșu.
Dacă totul merge bine, va mai dura ceva până când facturile cu încălzirea și apa caldă ar putea să scadă.
„O să dureze ceva… un an și jumătate, să zicem. Nu este o lucrare simplă. Trebuie să facem, mai întâi, un studiu de fezabilitate, să estimăm costurile, dar suntem direct interesați și va fi o investiție care se va amortiza destul de repede“, explică directorul tehnic al CET Palas.
Dincolo de această reducere și de prețul stabilit de către ANRE, mai trebuie ținut cont și de modul în care autoritățile vor putea să mai jongleze pe viitor cu subvențiile. Deocamdată, toată lumea este atentă cum va evolua, din toamnă, prețul gazelor naturale.
„Noi avem niște contracte până la 1 octombrie. Nu avem, încă, niște semnale legate de evoluția prețului gazelor naturale. Sperăm să nu crească!“, a mai spus Monica Neacșu.
Redactor: Bogdan COMȘA