ANPA a oprit emiterea permiselor albastre de pescuit
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 iunie 2018, 11:56
Motivul care stă la baza acestei decizii este că în anul 2018 s-au emis și distribuit 70.000 de permise de pescuit recreativ, comparativ cu anul 2017 când s-au eliberat și distribuit 35.000 de permise.
”Administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale cu excepția celor din Rezevația Biosferei “Delta Dunării” este atributul ANPA în conformitate cu prevederile OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări de Legea nr. 317/2009, cu modificările și completările ulterioare și Hotărârea Guvernului nr. 545/2010 privind organizarea, structura şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Avacultură, cu modificările ulterioare.
Politica privind pescuitul în habitatele piscicole naturale se realizează de către ANPA prin măsuri de conservare a resurselor acvatice vii, prin reglementarea echipamentelor de pescuit, a efortului de pescuit sau a oricărei alte măsuri care să fie determinată de starea resurselor, măsuri de protejare și regenerare a resurselor acvatice vii, prin stabilirea anuală a TAC (captura totală admisibilă) și a cotelor de pescuit, a perioadelor de prohibiție, a zonelor protejate și a zonelor de refacere biologică, precum și a altor măsuri preventive.
Prin Ordinul comun MADR și MM nr. 546/352/2018 privind aprobarea măsurilor de reglementare a efortului de pescuit şi cotele de pescuit alocate pentru anul 2018, pe specii și zone, pentru activitatea de pescuit recreativ pe Dunăre, cu excepția Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, este alocată o cotă de 146.900 kg pește.
Vă informăm că în anul 2018 s-au emis şi distribuit un număr de 70.000 de permise de pescuit recreativ, comparativ cu anul 2017 când s-au eliberat şi distribuit 35.000 de permise.
Deci, în anul 2018 capacitatea de captură exprimată în număr de pemise de pescuit recreativ practic s-a dublat.
Având în vedere solicitările pescarilor recreativi pentru continuarea acţiunii de eliberare a permiselor, ne vom adresa către institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul pescăresc pentru a analiza structura şi nivelul stocurilor de peşti existente în Dunăre, în vederea obţinerii unei recomandări ştiinţifice de majorare a cotei pe anul 2018 pentru pescuitul recreativ.
În funcţie de rezultatul demersului nostru, vom putea eventual majora capacitatea de pescuit exprimată în număr de permise de pescuit recreativ.
Asupra acestui demers vă vom informa periodic, iar până la obţinerea unui rezultat activitatea de emitere şi distribuire a permiselor de pescuit recreativ este sistată temporar începând cu data de 15.06.2018.”