Un Centenar al Artei stă cuprins în cartea „Viața tăcută a naturii“ scrisă de Doina Păuleanu
Publicat de Adrian Băncilă, 15 iunie 2018, 18:25
La Muzeul de Artă Constanța a avut loc astăzi, de la ora 14. 00, lansarea volumului II din „Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească, 1916 – 1946” scris de criticul de artă Doina Păuleanu. Dupa lansarea de carte a avut loc vernisajul expoziţiei de acuarelă a arhitectului din Franța, Sandu DUMITRESCU.
În noiembrie 2016 a apărut prima monografie a Naturii statice, numită Viața tăcută a naturii- Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească 1846 – 1916”. Faptul că al doilea volum lansat la Muzeul de Artă Constanța -Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească se termină în 1946 întregește un Centenar al artei românești a afirmat redactorul-șef al Editurii Monitorul Oficial, Anca Ivașcu, prezentă la lansarea cărții.
„Suntem în an Centenar. Avem Centenarul artei pentru că prima Monografie începe cu 1846 și a doua se termină cu 1946. Această carte înseamnă, în primul rând, șase nume, plus unul, aș putea adăuga pentru că este o mică introducere a lui Ștefan Luchian, care este prezent în primul volum al monografiei Naturii Statice. Vorbim de Nicolae Tonitza, de Francisc Șirato, de Ștefan Dumitrescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu și Ion Theodorescu- Sion. Această carte conține 200 de reproduceri selectate de către doamna Doina Păuleanu“.
Profesorul universitar dr. Ioan Opriș a declarat în timpul lansării volumului că autoarea, criticul de artă Doina Păuleanu este un fenomen, un bun de tezaur. Un om minunat care își dedică energia în a scoate la lumină numele ilustre care au contribuit la formarea României de astăzi. Fără să își propună, Doina Păuleanu a realizat prin această carte un act de patriotism, a mai adăugat Ioan Opriș.
„Meritul Doinei Păuleanu este că ne arată această ridicare a viitorului. Sunt artiști care crează pentru nemurire.Ei vin să educe în sensul frumosului, atenției față de calitate, față de sensibilitatea față de ceea ce ne înconjoară. Cartea are o evidență tentă, fără ca să o spună, și de omagiere a acestui secol, pentru că sunt artiști care aparțin generației Unirii. Serviciul pe care dna Doina Păuleanu îl face, în cuvinte care ar putea să fie judecate, este un serviciu patriotic. Nu știu dacă și-a propus asta, dar este un serviciu pentru contemporanii noștri pentru a înțelege ce mari creatori are țara!“
Directorul Muzeului de Artă Doina Păuleanu, autoarea acestui volum unic în istoriografia rămânească, tipărit în condiții grafice de excepție, a declarat că bucuria este starea pe care o trăiește acum la lansarea acestei cărți apărute după o lungă perioadă de trudă, dar scrisă cu o infinită plăcere.
„Sunt fericită că s-a încheiat încă un volum al Trilogiei, pentru că vor fi până la urmă trei. A fost greu să coordonezi imagini care își vin din atâtea muzee cu drepturi de autor, cu fel de fel de probleme, dar am scris această carte cu infinită plăcere și sper ca publicul să o primească, efectiv, ca atare. Să vadă calitatea extraordinară a reproducerilor, să vadă calitatea extraordinară a artei moderne românești și să se bucure de acest album. Imi place să relev tot ceea ce m-a precedat într-un anume domeniu și cred că acest lucru ar trebui să îl facă orice om care se ocupă de istoria unui domeniu.“
Invitații prezenți la lansarea volumului s-au bucurat de un recital la pian susținut de tânărul artist Maximilian Banu. Tot astăzi, la Muzeul de Artă din Constanța a fost vernisată și expoziția de acuarelă a arhitectului Sandu Dumitrescu.