ISĂRESCU: „Intrarea în zona euro nu ne va rezolva problemele”
Publicat de Adrian Băncilă, 14 iunie 2018, 19:52
Prezent la Forumul de Securitate care se desfășoară în aceste zile la Mamaia, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a vorbit de încrederea acordată băncilor:
„Erodarea încrederii în instituțiile publice și în băncile centrale s-a accentuat în ultima perioadă. Știrile false despre bănci au atacat puternic încrederea în bănci, chiar daca șefii acestora au ieșit mai des in presă. ” Isărescu a subliniat că băncile au nevoie de siguranță „ pentru a asigura stabilitatea financiară, fără de care nu există dezvoltare.” Guvernatorul BNR a vorbit și despre acordarea de credite: „ Unii vor plafonarea acestora, atât pentru persoane fizice dar și pentru agenții economici, iar alții vor dezvoltarea acestora. Un lucru este sigur: o bancă centrală nu poate asigura creșterea productivității, a eficienței economice. Investițiile globale duc la dezvoltarea UE, dar este nevoie și de investiții proprii, care împreună duc la creșterea numărului de locuri de munca și implicit la creșterea nivelului de trai. În România, în ultimii doi ani masa monetară a crescut cu 20 la sută, iar în ceea ce privește evoluția ROBOR se așteaptă ședința Băncii Centrale Europene.”
Referitor la aderarea la zona Euro, Mugur Isărescu a precizat că acest lucru nu va rezolva problemele țării: „România nu are un termen pentru aderarea la zona euro, dar toți specialiștii sunt de acord că această zonă este un proiect neterminat și instabil. Nu poți face o politică monetară unică cu 20 de miniștri de finanțe. Șansa de dezvoltare a României este aderarea la euro, dar când va fi pregătită. La noi, doar București și zona Ilfov pot adera într-un an ,doi. Mai sun de aderat Cehia,Ungaria, Polonia. (…)Pentru a intra în zone euro, trebuie să îndeplinești anumite condiții. În primul rând, să ai sustenabilitate în echilibru. Asta înseamnă să ai o privire pe termen lung. A doua chestiune presupune să ai un nivel minim de dezvoltare. Totuși, acolo este un club select. A treia, să nu ai probleme structurale. Uitați-vă cine a intrat în zona euro dintre fostele țări comuniste: țările mici. Intrarea în zona euro nu ne va rezolva problemele”, a mai spus Isărescu.