Legea offshore, dezbătută marţi în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor

Publicat de Arantxa Catană, 11 iunie 2018, 16:17 / actualizat: 13 iunie 2018, 8:40
Legea offshore va fi dezbătută marți în Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților. Cadrul legal este așteptat de investitorii care vor lua în cursul acestui an decizia de a exploata sau nu gazele naturale descoperite în Marea Neagră. Dacă membrii comisiei nu vor avea obiecții, legea ar putea fi votată în plen până la finalul acestei sesiuni parlamentare.
Legea offshore va asigura un cadru încurajator pentru companiile care vor extrage gaz din Marea Neagră, dar forma finală a documentului va fi mult diferită de cea propusă de Guvern, a spus, în exclusivitate pentru Radio Constanța, Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaților.
Iulian Iancu: Credem că legea trebuie pe de o parte să vizeze atractivitate și interes pentru investitori, dar pe de altă parte să confere avantaje maxime bugetului de stat, orizontalei economice românești, prestatorilor de servicii, creerii de locuri de muncă și încasărilor la bugetul de stat.
Reporter: Se vor schimba redevențele (n.r. sumele plătite la bugetul de stat de companiile care exploatează resursele naturale)?
Iulian Iancu: Tot ce înseamnă politică fiscală în domeniul petrolului și gazelor, dar DOAR acest domeniu, va fi subiect distinct în cadrul legii, dar care ține seama de pactul de stabilitate de la momentul încheierii acordului petrolier cu cei care au aplicat deja în Marea Neagră. Legea specială, însă, viza o înghețare a întregului regim fiscal doar pentru operatorii offshore, lucru cu care noi nu suntem de acord pentru că ar discrimina față de toți ceilalți operatori și ar crea un precedent nejustificat și de nesusținut.
Zero – aceasta este cifra-cheie pentru activitatea petrolieră în Marea Neagră, a spus Constantin Gheorghe, președintele Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) la deschiderea Forumului Regional în Energie care se desfășoară în aceste zile la Costinești.
Constantin Gheorghe, preşedintele A.C.R.O.P.O.: Ne propunem zero accidente în zona offshore din Marea Neagră. Nu vrem un accident similar celui care s-a întâmplat în urmă cu 8 ani în golful Mexic pentru că ar fi un dezastru atât pentru Marea Neagră cât și pentru România. Împreună cu operatorii și cu toți actorii implicați în zona aceasta de operațiuni petroliere offshore vom căuta să găsim soluții și să colaborăm pentru că scopul final este acesta: să facem operațiunile, să scoatem petrolul și gazele care sunt deja descoperite sau care urmează să fie descoperite în marea neagră, dar fără să punem în pericol nici oamenii, nici mediul, nici publicul românesc.
În afară de cadrul legal, statul român mai are obligația finalizării investițiilor legate de trasnportul gazelor care urmează să fie extrase. Construcția gazoductului BRUA a început deja, iar proiectul de conectare în punctele de la țărm urmează să fie scos la licitație.
Investitorii care au prospectat gazele din Marea Neagr în perimetrele concesionate sunt: ExxonMobil şi Petrom, pe de o parte, iar pe de altă parte compania Black Sea Oil and Gas SRL, deţinută de fondul de investiții Carlyle.
Carlyle ar putea începe extracţia chiar de anul viitor, iar ExxonMobil şi Petrom urmează să stabilească până la finalul anului dacă iau decizia exploatării comerciale.