Drumul celor mai bătrâni stejari din România trece și prin Dobrogea
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 iunie 2018, 16:38
În Delta Dunării, în pădurea de nisip Letea, în locul numit „Fântâna Lui Omer” se găsește unul dintre cei mai bătrâni stejari din țară. Are între 500 și 600 de ani și circumferința de 4 metri, după cum spun specialiștii Centrului Muzeal Eco-turistic Delta Dunării.
În pădurea Letea se găsesc de fapt două exemplare de stejari care au trecut pragul jumătății de mileniu de când au prins rădăcini. De altfel, pădurea Letea este unul dintre locurile ideale unde poți admira stejari masivi, cu ramurile răsucite, desprinși parcă din basmele copilăriei.
Cel mai bătrân stejar din țară are cu 300 de ani mai mult decât cel de la pădurea Letea
Pentru dobrogenii în căutare de repere ale naturii, drumul stejarilor poate continua până la Mercheașa, Brașov, la „Bătrânul Carpaților”, unde se află cel mai bătrân stejar din țară, cu o grosime a trunchiului de peste nouă metri. El nu poate fi înconjurat de mai puțin de opt persoane. Este încă în vegetație și a câștigat competiția în anul 2011 cu alți 27 de stejari din țară la „cel mai bătrân stejar din România”.
Un localnic din Mercheașa, ne spune că stejarul de la ieșirea din localitatea sa este martorul viu al istorie de aproape 1000 de ani.
„Este o zonă foarte frumoasă, iar aici deținem cel mai bătrân gorun din țară și cel mai gros. Face parte din familia stejarilor și are în jur de 1000 de ani. Vin turiști săptămânal, în weekend mai ales, să-l vadă“, spune un localnicul.
Turiștii care poposesc la Mercheșa o fac cel mai des cu ocazia festivalului gorunului, atunci când în localitate se organizează concursuri de rezistență fizică pe Drumul Stejarilor.
„Se fac concursuri de rezistență, de alergare, până la Racoș – o comună din apropiere. Concurenții trec dealul și apoi se întorc pe Drumul Stejarilor, traseul lung. Traseul scurt este doar un ocol prin pădure, până în sat“, explică interlocutorul nostru.
În pădurea de la Mercheașa găsim stejari, fagi, carpeni. Localnicul ne detaliază cum ajungem la stejarul milenar:
„Este simplu de ajuns. Din Mercheașa se face un drum forestier în dreapta, există acolo indicatoare cu stejarul de la barieră de la Homorod până la copac. Este ușor de reperat“, mai ales că acum este și vedetă pe internet, a mai spus localnicul.
Redactor: Carmen SECUIU