Cazinoul din Constanța, în prim plan de Ziua Mondială Art Nouveau. „Patrimoniul reprezintă un medicament la crizele Europei”
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 iunie 2018, 12:02
În cadrul Zilei Mondiale Art Nouveau, astăzi, la Constanţa, are loc, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, conferinţa „Conservarea şi reactivarea patrimoniului construit”. La eveniment este prezent şi europarlamentarul Mircea Diaconu, cel care a precizat că:
„Marii politicieni ai Europei au simțit în el potențial, medicament, tratament pentru ultimele crize la care Uniunea Europeană nu a reacționat pe deplin, s-a mișcat greu, în continuare, soluțiile nu sunt chiar fericite și iată una dintre ele. În spatele nostru avem istoria, în față viitorul. Teama mea – e o parantează asta – spaima mea este că generațiile tinere, ultratehnologizate, un fel de orgoliu nemăsurat și eu sentimentul în general că lumea începe cu ei. Și din ce în ce, pare că trecutul nu mai contează. Eu spun că ce a fost contează imens, fundamental și lumea va trebui foarte repede să învețe din nou cum se trăiește, cum se comunică, să fie natural“, consideră europarlamentarul Mircea Diaconu.
Acesta a deplâns starea în care a ajuns principalul monument Art Nouveau al Constanţei, Cazinoul.
Conform directorului Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Ştefan Bâlici, în această perioadă se află, la malul mării, o delegaţie BERD şi a federaţiei paneuropene „Europa Nostra”:
„Anul acesta, Cazinoul din Constanța se găsește pe lista celor mai periclitate șapte monumente și situri din Europa – Seven Most Indangered – zilele acestea se desfășoară și misiunea tehnică a Europa Nostra împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții la Constanța pentru evaluarea stării în care se găsește Cazinoul și identificarea surselor, problemelor și încercarea de a crea premisele pentru rezolvarea lor“, spune Ștefan Bâlici.
-
Precedente există
Cei prezenţi la eveniment au oferit o serie de exemple de bune practici la nivel european privind protejarea şi restaurarea unor imobile aparţinând patrimoniului construit: casa Victor Horta (Belgia) sau sinagoga din Subotica (Serbia). Totodată directorul Direcţiei Patrimoniu Construit din INP, Irina Iamandescu, a precizat că există şi la nivel naţional exemple de bune practici, în acest sens fiind citat oraşul Oradea:
„Municipiul Oradea este în momentul de față unul dintre puținele locuri din România în care autoritățile publice chiar se implică în restaurarea patrimoniului, inclusiv a cel privat. Au găsit o cale de cooperare și cred că poate să fie un model de studiat, nu neapărat de reprodus ca atare, dar de avut în vedere în atitudinea altor autorități locale“, crede Irina Iamandescu.
Redactor: Dana LEBED