TULCEA: Peștele românesc vândut la licitație, pe bursa care va fi deschisă în vară
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 4 iunie 2018, 12:09
Peştele proaspăt din Delta Dunării şi din Marea Neagră va fi vândut la licitaţii electronice. Din vară, Tulcea va avea o bursă a peştelui funcţională, după modelul marilor oraşe-port din Europa. Autorităţile vor să elimine astfel comerţul la negru şi să deţină o evidenţă mai clară a nivelului capturilor, conform stiri.tvr.ro.
Delta Dunării este un paradis pentru turiști. Dar pentru localnici, traiul nu este la fel de ușor. Pe 6 iunie începe sezonul de pescuit. Pescarii sunt nemulțumiți că patronii de cherhanale le oferă puțini bani pe kilogramul de pește. Dacă refuză, rămân cu marfa în barcă.
Comunitățile de pescari din Delta Dunării și din Marea Neagră vor avea o alternativă la cherhanale, din vară. La Tulcea se deschide Bursa peștelui, o investiție de 5 milioane de euro, fonduri europene. A fost construită în 2015, dar nu a funcționat pentru că nu avea echipamentele necesare. Acum este gata. Mai trebuie stabilit acționariatul.
Neculai Ionașcu, șef serviciu Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură: „Potențialii cumpărători vor fi în fața monitoarelor, care se află într-o sală de licitație. (…) În momentul în care îi convine calitatea, calibrajul, atunci apasă pur și simplu pe buton și acel moment consfințește prețul la care este cumpărat lotul respectiv”.
„Prețul nu îl mai formează cherhanagiul, ca până acum, și pescarul să fie silit să accepte prețul respectiv. Nu, prețul se formează la nivelul bursei. (…) Noi sperăm ca în două luni să funcționeze” – Nicolae Dimulescu, președintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură.
Pentru a facilita transportul, trei nave ale bursei vor colecta peştele de pe cele brațe ale Deltei: Sulina, Chilia și Sfântu Gheorghe.
Serviciile sunt gratuite. Bursa va încasa un comision doar din prețul final al peștelui.
Oficial, producția anuală de pește din Delta Dunării depășește 3.200 de tone. Piața neagră are o pondere de 30-35%, estimează autoritățile.
Sursa – stiri.tvr.ro