Comandorul dr. Ioan Damaschin a lansat cartea Domnitorii Români la Sfântul Munte Athos
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 31 mai 2018, 10:01
100 de domnitori români din Țara Românească și Moldova au ctitorit, timp de 500 de ani, 20 de mânăstiri pe Sfântul Munte Athos. Acesta este subiectul cărții lansate seara trecută la Constanța de către comandorul dr. Ioan Damaschin. Evenimentul a avut loc la sediul Fundatiei Sfinții Martiri Brâncoveni, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În 2015, comandor dr. Ioan Damaschin a plecat într-o călătorie de documentare pe Sfântul Munte Athos. A fost atât de impresionat de tot ce a văzut, dar și de urmele implicării domnitorilor români în ctitorirea mânăstirilor de acolo, încât a vrut să afle povestea completă. A făcut fotografii pentru fiecare mânăstire și schit în parte, a căutat în arhive, a pus cap la cap legende și informații culese de pe Sfântul Munte numit și Grădina Maicii Domnului, apoi a scris cartea numită Domnitorii Români la Sfântul Munte Athos.
Ioan Damaschin: Am avut surpriza să constat că primul domnitor care a ctitorit o mânastire la Sfântul Munte Athos a fost Basarab I, în 1350, deci chiar de la constituirea Țării Românești, Valahiei, cum i se spunea atunci, care a ctitorit Mânăstirea Kutlumuș, apoi am mers mai departe până la Alexandru Ioan Cuza, când am constatat că au fost circa 100 de domnitori. Adintre țările creștine suntem simngura țară care nu avem nico mânăstire, avem schituri, dar nu mânăstire.
Lui Ioan Damaschin, alături în tot acest demers de redactarea a cărții i-a fost soția sa, Floarea Damaschin.
Floarea Damaschin: Este fantastic să constați profunzimea poporului român, credința, Ortodoxia, Hristos, steagul și Lumina noastră. Vă dați seama, ce minune suntem! Ioan Damaschin (n.r. prin această carte) a pus așa, cărămidă cu cărămidă și a făcut o foarte mică cetate. Pe ce a făcut el să vină altul și să facă mai mult.
Despre importanța volumului a vorbit și istoricul Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, filiala Constanta.
Costin Scurtu: Putem să vedem bucuriile, speranțele, visele tuturor românilor pentru o viață liberă, pentru o stare de independență, dar mai ales lăcașurile, mânăstire ridicate, încginate, vin cu o poveste aparte, legată de istoria noastră. Cu efecte poznitive, sau mai puțin pozitive. Toate acestea le regăsim în carte, într-o carte foarte bine organizată, de calitate, cu imagini pentru fiecare mânăstire în parte.
Redactor – Silvia Partebună Pascale