Lipsa resursei umane din administrațiile din mediul rural afectează și programul ITI Delta Dunării
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 mai 2018, 10:46
Proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro au fost depuse până acum, prin ITI Delta Dunării, programul care oferă finanţare europeană pentru realizarea de facilități în comunitățile din județul Tulcea.
Proiectele depuse acoperă aproximativ jumătate din fondurile disponibile, dar nu este suficient, a declarat, la Radio Constanţa, preşedintele ITI Delta Dunării, Ilie Petre.
El a explicat care au fost motivele acestor întârzieri:
„Față de programul național, noi suntem puțin în întârziere pentru că după ce s-au scos în consultare ghidurile pe național, au fost scoase în consultare cele de pe ITI. În primul rând, acest lucru se întâmplă pentru că avem apeluri deschise de la un număr foarte mic de comunități – apeluri deschise concomitent – pe de-o parte, iar resursa umană este una dintre probleme. Nu pot spune că ne lipsește ceva. Avem tot ceea ce ne trebuie ca să rezolvăm problema. Avem o problemă cu resursa umană, cel puțin la nivelul autorităților publice locale de la nivel de comună. Resursa umană este foarte mică de una, două persoane, iar până ne-am calat pe acest tip de proiecte, pentru că majoritatea localităților nu a depus până acum niciun proiect pe fonduri europene, a durat destul de mult“, afirmă Ilie Petre.
Proiectele cu fonduri europene vizează investiţii în drumurile judeţene, educaţie şi în sănătate, iar de ele vor beneficia toate comunităţile din Deltă.
Până la sfârșitul acestui an, proiectele locale ar putea depăşi alocarea de fonduri prin ITI Delta Dunării, a mai declarat Ilie Petre.