CONSTANȚA: Un singur apel la „Telefonul Copilului” poate salva destinul sau chiar viaţa unui minor
Publicat de Arantxa Catană, 18 mai 2018, 15:00
Un singur telefon poate salva destinul sau chiar viaţa unui copil. Este vorba despre Telefonul Copilului, unde pot fi reclamate cazurile de abuz împotriva minorilor. La celălalt capăt al firului se află o echipă de specialişti, gata să intervină.
0241/983 şi 0341/921 sunt cele două numere de telefon la care pot fi semnalate, în judeţul Constanţa, cazurile de abuz împotriva copiilor. Răspund specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pregătiţi special pentru astfel de situaţii.
„24 de ore din 24 se răspunde la telefonul 0241/983. Începând de anul trecut, din vară, mai există un telefon al victimelor violenţei în familie: 0341/921, la fel – cu apelare 24 de ore din 24, iar pe lângă aceste telefoane funcţionează echipa mobilă formată dintr-un asistent social, psiholog şi, bineînţeles, conducătorul auto, care se poate deplasa pentru intervenţie rapidă, în funcţie de gravitatea situaţiei, analizate de specialiştii care răspund la aceste telefoane”, a declarat directorul adjunct al instituției, Mihaela Ristea.
Reprezentanţii DGASPC au subliniat că obiectivul lor nu este acela de a despărţi, neapărat, copilul de familie, deşi se poate ajunge şi acolo. Dimpotrivă, se încearcă găsirea unei soluţii în mediul cunoscut de copil, iar măsurile de protecţie se iau în funcţie de gravitatea fiecărui caz.
„Pot fi luate măsuri de urgenţă! De altfel, au fost nenumărate situaţii în care s-a intervenit şi s-au instituit măsuri de protecţie în regim de urgenţă în funcţie de vârsta copilului, într-un regim rezidenţial specializat, fie la asistenţi maternali, sau, dacă situaţia a fost mai fericită şi s-au identificat rude, bunici, unchi, mătuşi care şi-au asumat creşterea şi îngrijirea copilului – la aceştia. Există şi această posibilitate”, a completat Mihaela Ristea.
În primele trei luni din acest an, în Constanța au fost consemnate aproape 300 de cazuri de abuz împotriva minorilor. Cea mai frecventă formă de abuz, a fost, de departe, neglijarea copiilor. Lăsați, pur și simplu, să crească singuri pe lângă casă, ca niște buruieni, cum se nimerește.
La nevoie, Direcția de Protecție are mai multe variante pentru a-i adăposti, de urgență, pe copii, chiar însoțiți de mame, pentru mai multe luni.
„În primul rând, avem pentru copii, doar pentru copii, Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă. Avem pentru cuplurile mamă-copil un modul special şi avem, pentru victimele violenţei în familie, un adăpost special”, a punctat directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanța.
Semnele abuzului împotriva copiilor pot fi foarte vizibile: vânătăi, răni sau chiar mai rău. În unele situații, însă, abuzul se ascunde în spatele unor modificări de comportament.
„Un cadru didactic, la şcoală, poate să observe nişte semne la un copil. Apatie, chiar agresivitate faţă de alţi copii, rezultate slabe la şcoală, lipsa dorinţei de a face anumite lucruri – sunt semne că lucrurile, poate, sunt în neregulă în familia copilului”, a completat Mihaela Ristea, directorul adjunct al DGASPC Constanța.
Anul trecut, la Telefonul Copilului au fost primite peste 400 de sesizări. Cele mai multe, peste 250, din mediul urban și de la sate, așa cum, poate, ne-am fi așteptat.
De notat că toate aceste apeluri au fost cazuri reale și nu glume nepotrivite sau alarme false! Repetăm: 0241/983 sau 0341/921, ori, dacă nu ați reținut, chiar și cunoscutul 112.
Redactor: Bogdan Comșa