Expoziția „Independența – Etapă a Reîntregirii Naționale“, o ocazie de a descoperi Dobrogea în perioada regalității
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 mai 2018, 13:38
Centenarul Unității Românești „Independența – Etapă a Reîntregirii Naționale“ este numele expoziției vernisate la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța. Angajații bibliotecii, dar și reprezentanții Arhivelor naționale, Filiala Constanța au selectat documente și volume rare care oglindesc Dobrogea de după Războiul de Independență.
„Cartea «Regalitatea și Marea» un album minunat realizat de criticul de artă Doina Păuleanu care ilustrează atât de frumos relația, simbioza dintre Casa Regală și Dobrogea. Din documentele oferite cu amabilitate de colegii de la Arhive, sunt acte și de Primărie și de Prefectură, unele se referă la ceremoniile prilejuite de venirea capului încoronat al României la Constanța, bugetul de cheltuieli, pavoazarea orașului, amănunte care ne fac să realizăm o imagine a acelor ani, o imagine care să ne apropie mai mult de înaintașii noștri“, a declarat Anca Dobre, unul dintre bibliografii implicați în proiect.
Aceasta ne-a mărturisit că articolele din presa vremii sau documentele oficiale trimise autorităților în urmă cu un secol reflectă interesul oamenilor în modernizarea Dobrogei și atmosfera prosperă a acelor timpuri.
„10 mai 1907 Retragerea cu torțe a Armatei Române. La 30 de ani de la obținerea Independenței de Stat, de Ziua Regelui, pe 10 mai, s-a organizat la Constanța retragerea cu torțe a Armatei“, a mai punctat Anca Dobre.
Despre semnificația acestei expoziții vernisate în luna mai au vorbit profesorul universitar dr . Valentin Ciorbea, istoricul Constantin Cheramidoglu, directorul Bibliotecii judetene Corina Apostoleanu și bibliotecarul Elena Moșoiu de departamentul colecții speciale. Expoziția face parte din seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, dar și celor 140 de ani de la Revenirea Dobrogei la țara mamă.
Redactor: Silvia PASCALE