Ce trebuie să facă absolvenții pentru a nu rata ajutorul de şomaj
Publicat de Adrian Băncilă, 10 mai 2018, 17:59
Peste aproximativ două săptămâni, absolvenţii de liceu vor termina cursurile. Experienţa anilor anteriori arată că, având grija examenelor, mulţi dintre ei ignoră să facă la timp demersurile necesare pentru a beneficia de ajutorul de şomaj – o variantă de rezervă, în cazul în care nu continuă studiile sau nu se angajează imediat.
În fiecare an, statul rămâne cu o grămadă de bani nedaţi din contul pentru ajutorul de şomaj, deoarece absolvenţii ratează termenul-limită de depunere a dosarului.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene Constanţa pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Adelina Vlad:
„Începând cu data de 26 mai, tinerii care termină cursurile unei instituţii de învăţământ, în special liceul, sunt aşteptaţi în termen de 60 de zile de la această dată să se înregistreze la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa şi la punctele de lucru de la Medgidia, Năvodari, Hârşova şi Mangalia pentru a beneficia de serviciile oferite: înregistrare, informare, mediere şi formare profesională. Dacă depăşesc acest termen de 60 de zile, ei nu mai primesc acea indemnizaţie pentru 6 luni, în valoare de 250 de lei.“
Procedura este simplă, necesită puţină alergătură şi, atenţie, nu are legătură cu examenul de bacalaureat.
„Ei se pot prezenta şi înregistra în evidenţe la noi în baza unei adeverinţe eliberate de secretariatul instituţiei de învăţământ absolvite, în care să se specifice datele persoanei, adică numele, CNP-ul, unitatea de învăţământ, specializarea şi promoţia sau data absolvirii. Pentru a se înregistra, nu trebuie să aştepte examenul de bacalaureat, să susţină examenul şi să aştepte rezultatele, să vadă dacă au luat sau nu examenul. Ei sunt consideraţi absolvenţi începând cu data de 25 mai, dacă nu au restanţe.“
De ajutorul de şomaj pot beneficia şi absolvenţii de studii superioare, iar condiţiile sunt similare ca la liceeni. Cum se calcuzează acest termen pentru ei?
„Acest termen se calculează de la susţinerea ultimului examen, iar dacă au restanţe, după ce termină cu ele, tot 60 de zile. Aşa cum absolvenţii de liceu nu sunt legaţi de examenul de bacalaureat, nici absolvenţii de studii superioare nu sunt legaţi de examenul de licenţă sau, în cazul masteranzilor, de examenul de dizertaţie.“
Dacă ratează acest termen de 60 de zile, nu se mai poate face nimic, din păcate şi nu mai primesc ajutorul de şomaj.