Teatru independent la Constanța, cu o comedie amară
Publicat de , 10 mai 2018, 14:08
Biroul de presă al Teatrului de Stat ne anunță că, acest sfârșit de săptămână (zilele de 11, 12 și 13 mai) este dedicat unui spectacol care va fi jucat în premieră pe scena Teatrului de Stat Constanţa. Este vorba despre o preluare de la o companie independentă de teatru, care îi aparţine unui actor constănțean, Iulian Enache, iar creatorii spectacolului sunt angajaţi ai teatrului sau aflaţi în relaţii strânse de colaborare cu acesta. Toate reprezentațiile vor începe la ora 19.00.
Cu un titlu ciudat și haios în același timp, spectacolul este o comedie amară despre viață și singurătate, despre sărăcie și neputință. ”Veethoven…, făi!” este povestea unei femei retrase în ”turnul” ei, obsedată de Beethoven, un fel de Miss Havisham (eroina din ”Marile speranțe”- romanul englezului Charles Dickens) dar mai tânără, al cărei singur vizitator este o lăptăreasă. Este un text scris de actriţa Lana Moscaliuc, în colaborare cu actorul şi regizorul Iulian Enache, după o idee a scriitorului rus Mihail Zoscenko. Regia îi aparţine lui Iulian Enache, muzica, lui Adrian Mihai, iar scenografia, Lăcrămioarei Dumitraşcu. Distribuţia este alcătuită din Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu şi Remus Archip.
Dintr-o scurtă vizionare a unui fragment din spectacol, la repetiții, am dedus că pare a fi o combinație inedită între stilul englezesc de comportament reținut, cu filozofări de tip rusesc și izbucniri entuziaste românești. Așadar, o propunere inedită a unei companii independente, aici la Constanța, pe care nu ar trebui să o ratați.
Dar nu aș încheia acest comentariu fără câteva considerații asupra teatrelor independente. ”Teatrele independente sunt generatoare de conţinuturi. Creaţia este o muncă cu nevoi speciale”, declara cu mai multă vreme în urmă, la o întâlnire cu actorii, un fost ministru al Culturii, doamna Corina Șuteu. Și adăuga: ”Felul în care teatrul independent poate să aibă (sau nu, am spune noi) spaţii în diverse oraşe şi tinerii absolvenţi care nu ştiu încotro să se îndrepte după absolvire, unde să-şi dezvolte talentul, reprezintă un dezechilibru major”. Dezechilibru care nu dă semne de îndreptare, cel puțin în ceea ce privește orașul Constanța. Unde clădirile teatrelor au mare nevoie de reabilitare, unde nu s-a construit o sală de spectacole din 1983, când s-au încheiat lucrările la Casa de Cultură a Sindicatelor (concepută mai mult ca o sală de ședințe…), unde trupele sunt subfinanțate etc. Și fac referire la instituțiile consacrate.
Revenind la actorii independenți, aflați în căutarea unei alternative la organigrama mult redusă a teatrelor existente, am văzut aici, la malul mării, trupe care aleg să joace în tot felul de spații neconvenționale, dorind să-și facă meseria, să ofere publicului cât mai multe variante de divertisment.
Nu am văzut însă nicio implicare serioasă a autorităților locale, care dispun de tot felul de spații nefolosite, dar pe care nu se deranjează să le fructifice.
Dar vine ea, vara, nu-i așa? Numai că eu, constănțeancă get-beget, mă gândesc și la toamnă și la iarnă.
Steliana Bajdechi