Programul activităților de Ziua Adolescentului, la Centrul Cultural „Jean Constantin“ din Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 mai 2018, 12:19
Elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ din Constanța se remarcă din nou, duminică, pe 13 mai, de Ziua Adolescentului, când vor susține, alături de trupa „Lui’s Art“ o serie de spectacole la Centrul Cultural pentru Tineret „Jean Constantin“.
Startul activităților are loc la ora 11:30 cu un spectacol coregrafic susținut de elevi ai claselor V-X, de la Colegiul de Arte din Constanța.
De la ora 13:00, adolescenții pun în scenă un concert intitulat „Viața mea e muzica“. Vor urca pe scenă elevi interpreți din clasa a IX-a, specializarea Muzică: Andreea Dumitrescu, Denisa Ștefania Lucan, Teodor Danci, Andra Maria Ilie-Barangă și Maria Bănică.
Spre după-amiază este vremea de teatru! De la ora 15:30 suntem invitați cu mic cu mare să-i urmărim pe elevii de la secția Arta Actorului, care, sub îndrumarea prof.univ.dr. Daniela Enache, vor prezenta piesele de teatru: „Caragiale – o mască” și „Eu văd cu inima”.
De la ora 17:00 este programată o discuție de tema „Adolescența între real și virtual“, discuție coordonată de specialiști ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța. Participă oameni de cultură, psihologi și elevi.
O oră mai târziu, trupa „Lui’s Art“ urcă pe scena Centrului Cultural „Jean Constantin“ cu spectacolul numit „Online, Shakespeare online!“ – Spectacolul are un scenariu și o abordare care au adresabilitate directă către generația tânără, firul epic al spectacolului fiind pigmentat cu abordări tehnologice actuale. Pleacând de la povestea celor patru tineri din piesa lui William Shakespeare „Visul unei nopți de vară”, textul vorbește despre evoluția tehnologiei și a informatizării în raport cu sentimentul iubirii la tinerii îndrăgostiți. Patru adolescenți din contemporan, exponenți ai generației Y, ajung să-și piardă siguranța realității și a certitudinii imediate în detrimentul mirajului oferit de realitatea virtuală. Cei doi băieți și două fete se depărtează de realitate, „furați” de magia online-ului, la fel cum Helena, Hermia, Demetrius și Lysander au căzut pradă vrăjilor irealului Puck. Tinerii se lasă din ce în ce mai ușor influentați și partizanați ca audiență de către social media, situație care conduce la conflicte aprinse din cauza temei principale, iubirea. Textul vorbește despre pierderea loialității față de idealuri, despre flexibilitatea aparentă a luării deciziilor în funcție de oferta agresivă și uneori copleșitoare oferită de mediul online, astfel încât conflictele sociale și ideologice ating de multe ori cote de paroxism. O poveste despre începuturile iubirii in lumea actuală, când totul se datorează impulsului de moment, o poveste despre raportul iubire reala versus iubire online, o analiză a adolescenței contemporane supusa transformărilor imediate ale tehnologiei, o poveste shakespeariană trăită în social-media printre click-uri, like-uri, share-uri, într-o epocă post-truth, aspecte care fac trimitere la latura psihologică și socială a textului. Firul dramatic reprezintă o cercetare succintă a societății de astăzi, atât online, cât și offline, scotand in evidenta conflictele cauzate de antiteza dintre gandirea adolescentilor si cea a adultilor. Paralela dintre cele două lumi dă naștere la o radiografie cu iz shakespearian a transformării psihologice a generației tinere.
Din distribuție fac parte actorii Georgiana Rusu, Alina Mantu, Alexandru Medveghi și Iulian Marinescu.