10 Mai – Ziua Regalității în România
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 mai 2018, 07:57
În fiecare an, în România, la 10 mai, este marcată Ziua Regalităţii.
Momentul are o triplă semnificaţie: Carol I a fost încoronat Principe al României, a fost proclamată Independenţa de stat, iar ţara noastră devenea regat.
La începutul anilor 90, semnificaţia zilei de 10 mai era cunoscută doar de istorici, pentru că nu mulţi doreau să vorbească despre asta.
Unii se temeau de întoarcerea Regelui pe tron, iar presa era ocupată cu alte subiecte.
Despre Ziua Regalităţii ne vorbeşte Steliana Bajdechi:
„Despre Ziua Regalității s-a început să se vorbească mai mult atunci când politicienii nu au mai simțit că prezența regelui este un pericol pentru republică. Ce însemna regalitatea, sintetiza, încă din 1930, la revenirea pe tron, regele Carol al II-lea: «Nu pot, văzând aici în fața mea întrunit reprezentanții românilor, de la Nistru pân la Tisa, din Hotin și pân la mare, din Băian la Vatra Dornei, din Săt Mar până-n Săcele și la Turnu-n Dorohoi, să nu mă gândesc cu nespusă evlavie la cei 800.000 de morți și la cei luptători din Ardeal, Bucovina și Basarabia care prin sângele lor au închegat pentru totdeauna unirea nației în granițele ei firești!» Dar această zi are semnificații multiple inclusiv fiind legată de Ziua Independenței. De ce 10 mai? Nu a intrat în conștiința majorității? Pur și simplu pentru că era Ziua Regelui, zi națională a României până la venirea comuniștilor la putere, care au ignorat complet orice contribuție a regelui Carol I sau a monarhiei. Strănepotul său, regele Mihai, tocmai fusese silit să abdice în 1947, iar numele monarhilor nu trebuia să fie pomenit“.
- Ascultați un reportaj realizat despre Ziua Regalității de Steliana Bajdechi: