Pescuitul la Marea Neagră: Problemele de care se lovesc pescarii români
Publicat de Arantxa Catană, 9 mai 2018, 18:29
Pescuitul la Marea Neagră are, de mulți ani, multe hibe, la care se adaugă acum o totală lipsă de comunicare între autorități, pescari și Consiliul Consultativ al Mării Negre.
Acesta din urmă s-a întrunit, miercuri, la Constanța, în ședință extraordinară pentru a denunța problemele de care se lovesc pescarii români, lipsa unei reacții prompte din partea autorităților române impuse de Comisia Europeană, dar și impactul social și economic în cazul în care se va opri pescuitul în zona Uniunii Europene a Mării Negre, respectiv litoralul românesc și bulgăresc.
Sorin Mănăilă, președintele Consiliul Consultativ al Mării Negre (BISAC) ne-a prezentat un document care restrictionează pescuitul la rapană, deși aceasta este o specie invazivă și dăunătoare ecosistemului Mării Negre, în perioada de înmulțire a calcanului.
Yordan Gospodinov, secretarul executiv al Consiliul Consultativ al Mării Negre (BISAC), ne-a declarat că nu au această problemă în Bulgaria. Ei au un dialog bun și periodic cu autoritățile din țara lor și dezvoltă acest sector de 15-20 de ani, în care sunt implicați 13.500 de oameni.
Marin Costandache, reprezentantul pescarilor, este extrem de supărat.
„Din toți pescarii, niciunul nu vrea să iasă la Marea Neagră la pescuit pentru că așteaptă data de 15. Avem angajați, avem impozite de plată, avem taxe, avem rate la bănci. Absolut nimic nu a făcut pentru pescuitul marin. Toate ponoasele astea noi le tragem”, a punctat reprezentantul pescarilor.
Pescarii și reprezentanții Consiliul Consultativ al Mării Negre sunt deciși să protesteze sâmbăta aceasta în fața Comandamentului Flotei, pentru a se face mai bine auziți de către autorități.
Redactor: Cecilia Pătrăhău