De ce ne crește rata la bancă și ce se întâmplă cu ROBOR?
Publicat de Arantxa Catană, 9 mai 2018, 17:01
O nouă zi cu valori mai mari ale ROBOR, ceea ce înseamnă că se măresc ratele la creditele în lei. Numai că nu cresc ratele în fiecare zi, ci, o dată la trei luni când se recalculează dobânda creditului în funcție de acest indicator. Atenție la luna scadentă ca să aflați cu cât veți plăti mai mult.
În ultima perioadă auzim aproape zilnic despre creșterea ROBOR, fapt care în traducere liberă înseamnă că se măresc ratele la creditele în lei. Dacă este să ne uităm după vinovați, aceștia ar trebui căutați în zona economiei de piață, pentru că acest indicator nu este stabilit într-un birou.
Mai întâi, o scurtă lecție de economie: ROBOR înseamnă „Romanian Interbank Offer Rate” și exprimă o medie a dobânzilor la care băncile româneşti se împrumută între ele. Deci piaţa interbancară este cea care stabileşte zilnic ROBOR-ul și doar nostalgicii vremurilor demult apuse mai pot să creadă că există indicatori economici stabiliți „cu mâna“, așa cum s-a exprimat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.
„A induce ideea că ROBOR-ul poate fi stabilit «cu mâna» este o mare greșeală. ROBOR, prin natura lui, nu poate fi altfel decât variabil. Acesta este un lucru de care oamenii, probabil, n-au mai ținut cont pentru că am avut o perioadă lungă de stabilitate. Nivelul actual este în relativă concordanță cu nivelul inflației, ceea ce este normal: plus – minus un punct. Noi putem interveni doar pentru a oferi lichiditate în piață, nu pentru a ținti un nivel al ROBOR. Și aceasta este o chestiune care trebuie înțeleasă fundamental: variația cursului și variația ROBOR sunt elemente fundamentale pentru orice economie, așa funcționează economia de piață“, a precizat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Specialiștii ne spun, însă, că acesta este nivelul cu care trebuie să ne obișnuim, pentru că situația din ultimii ani a fost o excepție. În plus, evoluția acestui indicator depinde de factori strict economici, a precizat analistul economic Cristian Hostiuc.
„Crește inflația, a fost această problemă tehnică de reducere a lichidității din piață care nu se întâmplă de ieri, ci se întâmplă de câțiva luni. Poate că băncile au dat mai multe credite. Lichiditatea care băltea în piață de aproape doi ani, acum și-a găsit o contrapartidă. Ce ne putem aștepta? În mod cert la o creștere a dobânzilor“, a menționat analistul economic Cristian Hostiuc.
Și ca să fim corecți istoric, vă amintim că la sfârșitul anului 2012 ROBOR-ul la trei luni era de 6,05 la sută, mai mult decât dublul valorii care ne sperie acum. Însă a urmat o perioadă cu inflație negativă, cu scăderi de prețuri, iar indicele ROBOR a ținut pasul și a scăzut până la valori sub 1 la sută în cursul anului trecut. Numai că minunea nu putea ține mult, iar la jumătatea lui septembrie 2017, ROBOR-ul a depăşit nivelul de 1 la sută. Și a tot urcat, iar acum se apropie de un nou prag, cel de 3%.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa