Ponturi utile şi simplu de aplicat pentru o alimentaţie sănătoasă de sărbători
Publicat de magda.chirana, 11 decembrie 2014, 12:17
Nutriţionistul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române a făcut recent câteva recomandări românilor în cadrul evenimentului „Nutriție, Sănătate, Longevitate”, pentru a avea o alimentaţie cât mai sănătoasă, cu precădere în timpul sărbătorilor.
Un prim pas ar fi ca atunci când mergem la cumpărături să luăm o mică gustare înainte de a pleca spre magazine (când ne este foame tindem să ne lăsăm pradă tentanțiilor alimentare) , să ne facem de acasă o listă cu produsele dorite, să citim etichetele produselor și să nu cumpărăm alimente despre care nu știm ce conțin.
În ceea ce priveşte pregătirea mâncării , este bine să ţinem cont de regula de aur a celor trei „S” : Simplu, Sigur, Sănătos.
Premisele unei mâncări sănătoase sunt alimente sănătoase, pregătite sănătos, fără prăjeli, sosuri și creme clasice. Pe de altă parte, putem folosi noile tehnologii de gastrotehnică sănătoasă, ca de exemplu vasele de gătit cu aburi, cele de teflon, cuptorul electric.
Cumpătarea este cuvântul magic legat de servirea mesei chiar şi de marile sărbători sau aniversări – să mâncăm încet și să savurăm alimente în porții moderate, astfel încât să ne putem ridica de la masă satisfăcuți, dar nu îngreunați prin ghiftuială.
Abaterile de la regulile de alimentație sănătoasă apar, de obicei, cu ocazia sărbătorilor religioase sau a meselor festive, dar este important ca aceste abateri să fie moderate, să nu se repete prea des și să fie urmate de recuperare nutrițională adecvată.