„Poetica Tușului“ la Constanța – Punte între muzicalitatea versurilor și frumusețea picturii
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 mai 2018, 09:25
Expoziția colectiva „Poetica Tușului“ a fost vernisată joi seară de către membrii Centrului de Arte Vizuale Constanța. Ascultăm un interviu acordat de conferențiar universitar dr. Ion Codrescu, cel care a fost și curatorul expoziției.
Foști studenți ai Facultății de Arte de la Universitatea Ovidius, masteranzi, dar și oameni care abia au pășit pe drumul artelor plastice au învățat secretele picturii în tuș de la conferențiarul universitar dr. Ion Codrescu. Lucrările lor, reunite într-o expoziție numită Poetica Tușului au fost prezentate publicului constănțean. Pictura în tuș este o tehnică mai deosebită, ne spune artistul. Pentru că nu se predă în școala românească de artă, artistul a vrut să le împărtășescă informații noi săi colegilor săi.
Reporter: Există o legătură între cuvântul haiga și aceste lucrări?
„Da, există fiindcă pictura haiga înseamnă un desen sau o pictură legată de un poem. De obicei, această lucrare de artă se execută în tuș și atunci există această legătură între această tehnică a picturii în tuș și lucrarea haiga. Haiga înseamnă o ilustrație a unui poem haiku“, explică Ion Codrescu.
Reporter: Fiecare pictură în parte poate fi și o poezie?
„Ați intuit foarte bine, atât în artele vizuale cât și în literatură există niște legi pe care trebuie să le respectăm. Legea compoziției, legea contrastului, legea ritmului, muzicalitatea cuvintelor la poem, dar și muzicalitatea acordurilor în tonalitățile de tuș sau nuanțele de culori. Există o legătură strânsă, chiar, în China, pictorii erau și poeți în același timp și își foloseau cunoștințele dintr-un domeniu în celălalt domeniu“, povestește Ion Codrescu
Munca pentru expoziția Poetica Tușului a început în luna octombrie a anului trecut atunci când, sub îndrumarea conferențiarul universitar dr. Ion Codrescu a fost înființat și Centrul de Arte Vizuale Constanța. Pictura în tuș își are originea în China, dar ea a fost preluată de japonezi care au desavârșit această artă a mai completat Ion Codrescu. Acesta a studiat, la rândul său, tehnica picturii în tuș cu maestrul japonez Ryuhei Nishuyama. Expoziția, în care sunt prezentate și lucrările artiștilor plastici- Dinela Brîndușe, Cornelia și Leonid Cărpuș, Mihaela Cojocaru, Nicoleta Danciu, Adina Dogaru, Anca Filip, Gabriela Luca, Florentina Roman și Ion Codrescu, rămâne deschisă în acest weekend, la Art Gallery Constanța.
Redactor: Silvia PASCALE
sursa foto: facebook/Constanta Culturală