VIDEO – Imagini unice dintr-o peșteră scufundată din Dobrogea, cu apă ca de cristal
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 2 mai 2018, 08:10
Scafandrul profesionist Pascale Roibu, constănțeanul care a imortalizat imagini unice din adâncurile lacului Techirghiol, a experimentat și emoția unei scufundări într-o peșteră submersă din Dobrogea, foarte aproape de Constanța. Tânărul a declarat pentru Radio Constanța că peștera subacvatică unde apa este limpede ca de cristal, are o frumusețe copleșitoare, dar este, în același timp și foarte periculoasă. De aceea, locul în care se află nu este prezentat publicului larg.
- Redactor: Silvia PASCALE
În județul Constanța există o peșteră submersă de o frumusețe uluitoare, un adevărat paradis pentru scafandrii profesioniști. Tânărul originar din localitatea tulceană Zebil, scafandrul Pascale Roibu, cel care a filmat și vietăţile care stau la baza formării nămolului sapropelic din lacul Techirghiol, a vrut să testeze emoțiile unei expediții atipice. Ne spune că scufundarea într-o peșteră submersă nu se compară cu nimic din ceea ce știa și văzuse până acum, de exemplu în lacuri sau în Marea Neagră.
„Este o senzație unică, nivelul de adrenalină crește la maximum, nu se compară cu o scufundare la Marea Neagră unde te simți oarecum în siguranță, aici, odată intrat în peștera scufundată nu mai poți ieși la suprafață decât întorcându-te pe firul călăuză, acea funie pe care o lasă orice scafandru speolog pentru a se ghida după ea. Chiar depinzi de acel fir, mai ales că atunci când un scafandru intră în peșteră se mai tulbură apa, iar la întoarcere ai neapărată nevoie de acel fir. Nu ai altă direcție, în sus nu poți ieși ca din mare sau din lac“, descrie Pascale Roibu, scafandru profesionist experiența inedită.
Imaginile surprinse pe culoarele inundate cu apa extrem de limpede a peșterii au fost postate de scafandrul Pascale Roibu pe pagina sa de socializare.
„În această peșteră apa este deosebit de limpede, este apă de izvor, cea mai limpede apă posibilă pentru o scufundare. Senzația este unică, liniștea este absolută, lumina pătrunde în apa aceea limpede, se vede ca și acum ai fi în aer liber. Peștera a fost descoperită accidental, nu mulți scafandri s-au încumetat să intre în ea, iar locația se ține secretă din două motive. Cei lipsiți de experiență să nu se aventureze, iar cel de-al doilea motiv este protejarea ecosistemului de acolo. Este o peșteră unică în țară, cu stalactite și stalagmite“, mai spune scafandrul.
Și celebrul explorator al cavernelor submerse din România, Cristian Lascu, consideră că Dobrogea este deținătoarea unor bazine uriașe cu apă potabilă milenară, o realitate ce poate fi dovedită și de această cavernă scufundată. Iată ce declara anul trecut, pentru Radio Constanța, Cristian Lascu, prezent la mare pentru derularea unor cercetări la Peștera Movile, de lângă Mangalia.
„Dobrogea are un astfel de bazin. Este un mare acvifer, asa ii spunem noi, s-a lucrat, se mai lucrează, nu îi știm toate secretele. E o poveste frumoasă, dar care are niște baze reale. Se spune că, demult, marinarii au constatat devieri de la acul busolei atunci cand se apropiau de Constanța. Ei au avut în felul acesta primele indicii despre existenta unui mare zăcământ de fier. S-a pus problema să scoatem fierul acela. Problema era că deasupra acelui zăcământ de fier erau 500 de metri adâncime de calcare carstificate, cu goluri, cu peșteri prin ele, pline de apă. S-a cercetat și s-a văzut că este un volum imens de apă. S-a vorbit atunci, așa, prin comparație, că trece un adevărat Olt pe acolo“, afirmă speologul Cristian Lascu.
Peștera submersă a Dobrogei, unică în România oferă un peisaj sublim celor care o cercetează. Stalactitele, stalagmitele, rocile din calcar albicios rotunjite de vreme, toate sunt adunate într-un sanctuar inundat și păstrat secret pentru a fi ferit de vandalizare.