Constanța: Profesori de drept și academicieni discută despre necesitatea elaborării unui Cod Maritim Român
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 aprilie 2018, 16:20 / actualizat: 27 aprilie 2018, 9:33
În perioada 26-27 aprilie 2018, Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, în parteneriat cu Editura Universul Juridic, organizează, la Constanța,Conferința națională „Codul Maritim Român (CMR). Necesitatea elaborării și adoptării“.
La manifestare participă personalități din țară, precum prof. univ. dr. emerit Brândușa Ştefănescu, vicepreședinte al Academiei de Științe Juridice, arbitru al Curții de Arbitraj Comercial internațional de pe lângă CCIR, conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiției, prof. univ. dr. Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință și al Academiei de Științe Juridice, prof. univ. dr. dhc Marin Voicu, președintele Secției de Drept Internațional și de Drept Comparat a Academiei de Științe Juridice, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință, redactor-şef al Revistei de Drept Maritim – DMR., prof. univ. dr. Ovidiu Pedescu, consilier al Procurorului General al României .
De șapte ani, de când au fost abrogate prevederile Codului |Maritim din secolul trecut, se așteaptă din partea legislativului elaborarea unui astfel de cod juridic civil pe domeniul maritim. Mai mult, profesorul universitar Vasile Drăghici a argumantat necesitatea apariției și a unui cod maritim pe penal cu faptul că multe spețe de acest gen nu își găsesc corespondent în legislația actuală. Acest lucru a fost confirmat de președintele Secției de drept internațional și de drept comparat a Academiei de Științe Juridice totodată și primul judecător de la CEDO din partea României. El a spus că s-a întâlnit în instanța europeană cu cazuri prost soluționate în țară, tocmai din cauza lipsei jurisprudenței necesare. Profesorul Voicu speră ca într-un an și jumătate justiția românească să beneficieze de un Cod Maritim.
Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu a declarat, pentru Radio Constanta, că instituția pe care o reprezintă are de-a face frecvent cu spețe greu de soluționat, uneori cu artificii de procedură. Conform legii actuale, spune Mihălcioiu, pentru a opri o navă care are echipajul neplătit, singura soluție este greva marinarilor pentru că legea românească prevede ca în caz de sechestru să fie anunțat întâi armatorul, care, de regulă, este într-o altă țară. Până la confirmarea primirii, de către acesta, nava părăsește portul.
În prima zi a manifestării, a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța, domnului prof. univ. dr. Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice București și Directorul Institutului de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință și al Academiei de Științe Juridice, invitat de onoare și speaker în cadrul conferinței. Profesorul Duțu este părintele dreptului ecologic in România.
Redactor: Cristina ILIUȚĂ