Redactorul-şef adjunct al publicației Courrier International, Raymond Clarinard, la Constanța: „Fake news nu este o informație, este o armă!”
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 aprilie 2018, 14:54
Redactorul-şef adjunct al prestigiosului săptămânal francez Courrier International, Raymond Clarinard și Iulia Badea Guéritée, jurnalist de origine română care de 12 ani semnează la aceeași publicație, Courrier International, au dezbătut, la Constanța, problematica Fake news. Cei interesați să afle care este dimensiunea reală a fenomenului ştirilor false în spaţiul Uniunii Europene au putut afla noutăți în cadrul evenimentului desfășurat în Sala „Umberto Eco“ a Universității „Ovidius“, organizat de reprezentanții Facultății de Litere.
Termenul de Fake news, în traducere, știri false, este relativ nou, dar el a existat din totdeauna, cu precizarea că la începuturi se numea propagandă și nu era atât de subtilă ca dezinformarea din zilele noastre, a transmis redactorul-şef adjunct al prestigiosului săptămânal francez Courrier International, Raymond Clarinard. Venit la Constanța alături de colega sa, jurnalista de origine română, Iulia Badea Guéritée, acesta a vorbit studenților Universității „Ovidius“ despre impactul pe care îl poate avea în societate fenomenul fake-news.
„Știrea falsă nu este doar o informație, ci o armă, practic așa funcționează. Putem s-o numim proto-fake news și, ca și mijloace de difuzare, avea presa, ziarele, revistele, cinematograful, televizorul. La început, rețelele de socializare erau strict concepute pentru a comunica între noi, iar statele care sunt entități care progresează extrem de lent au avut nevoie de un timp îndelungat pentru a înțelege cum pot utiliza aceste rețele sociale în interesul lor“, susține jurnalistul Raymond Clarinard.
Invitații de la Courrier International au precizat că termenul de fake news a fost utilizat pentru prima dată în 2013, în contextul Revoluției Portocalii din Ucraina – și nu neapărat în timpul crizei Maidan, ci mai ales după.
„Sursa de la care pleacă această informație este întotdeauna vagă, nu se știe niciodată cine și de unde pleacă acea știre falsă, iar sursa acelei informații false reacționează întotdeauna în două feluri, ori deloc sau lent, ori zicând «nu-i adevărat»“, a mai explicat jurnalistul francez.
Întotdeauna, știrile false sunt create cu un scop precis, au completat jurnaliștii de la Courrier International care au vorbit și despre existența uzinelor de troli cibernetici, unde ia naștere acest armament informațional bazat pe știrile fake.
„Știrile false sunt de fapt controlate, sunt create cu un anumit scop și sunt controlate de la distanță; ați auzit poate de uzinele de troli“, a spus Raymond Clarinard.
Concluzia întâlnirii a fost aceea că știrile false nu vor dispărea niciodată, însă lupta de a limita efectul lor îi revine, în primul rând, jurnalistului. El are datoria să verifice veridicitatea informației și abia atunci când este sigur că știrea este validă să o transmită publicului.
Redactor: Silvia PASCALE