Pianista Verona Maier: Cred că pe lângă carnavalurile estivale, în Constanța, este foarte mult loc pentru lucruri ceva mai subtile, mai rafinate
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 aprilie 2018, 09:20 / actualizat: 26 aprilie 2018, 8:49
Constănțenii au fost invitați în această săptămână la concertul extraordinar pentru două piane, Bolero, desfășurat în sala Sergiu Celibidache a Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului artistic 100 de Minute de Arta pe lună pentru 100 de ani de Unire, coordonat de profesorul constănțean Doinița Mitrică.
Pianista Verona Maier, prof.univ.dr, prorector al Universității Naționale de Muzică din București, considerată una dintre cele mai talentate pianiste de muzică de cameră din România și pianista Andreea Bratu, lect.univ.dr. la Universitatea Ovidius din Constanța, au interpretat lucrări de Mozart, Borodin, Debussy, Brahms în versiunea două piane, precum și binecunoscuta lucrare care, de altfel este cea care dă titlul recitalului, Bolero de Maurice Ravel. După o absență de aproape 30 de ani, pianista Verona Maier s-a întors pe scena constănțeană să dăruiască din energia sa artistică.
Verona Maier: Reîntâlnirea mea cu Constanța este după o foarte lungă absență, mi-a aduc aminte de câteva vizite în anii 90 aici, de atunci, încă recunosc că nu am mai fost, îmi face plăcere să revin pentru că, mă mai gândesc la ceva, la faptul că poate profilul interesului cultural al acestui oraș, suferă modificările pe care așteptăm cu toții să le sufere, în cel mai bun sens al cuvântului. Cred că lângă carnavalurile estivale și celelalte manifestări, în Constanța este foarte mult loc pentru lucruri ceva mai subtile, mai rafinate și ceva mai consistente din punct de vedere al durabilității lor și al apelului la valori ceva de mai lungă durată.
Și pianista Andreea Bratu, lector universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanța le-a transmis, cu acest prilej, un mesaj iubitorilor de artă de la malul mării.
Andreea Bratu: Le urez dobrogenilor, în primul rând mai multă responsabilitate față de viața lor, față de ceea ce își propun să facă, față de ceea ce îți doresc să devină față de copiii lor, de viitorul lor, iar în viitorul lor trebuie să existe cultură. Acest lucru este, sigur, ca să rezistăm ca nație și ca valori individuale!
Interpretele au declarat că muzica aleasă a fost bine arcuită din punct de vedere emoțional, un adevărat cadou estival pentru cei care iubesc arta și marea.
Redactor – Silvia Partebună Pascale