Tulcea: „Portul popular – valoare identitară”
Publicat de Liliana Fustanela, 24 aprilie 2018, 10:05
„Portul popular – valoare identitară” se numește expoziția organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, în colaborare cu Muzeul Național al Viticulturii și Pomiculturii Golești , care se va deschide joi, 26 aprilie 2018, ora 17, la Muzeul de Etnografie Tulcea.
Expoziția se înscrie în manifestările organizate cu prilejul Centenarului României. Publicul vizitator va putea admira portul popular de sărbătoare din județele : Arad, Argeș, Caraș- Severin, Timiș, Bistrița-Năsăud, Constanța, Tulcea, Gorj, Maramureș, Muscel, Vaslui și Vrancea.
Unitatea portului popular românesc se înscrie ca o coordonată importantă în tabloul general al unității culturale a românilor de pretutindeni. Dincolo de valoarea sa patrimonială, costumul reprezintă pentru neamul românesc un simbol național. Materialele utilizate, ornamentica, croiul, toate ne vorbesc de istoria acestui neam.
În ghidajul audio care însoțește vizitatorul, veți auzi și cântecele românilor de peste Prut: „Dunărice apă lină, am un frate-n țară străină” –o baladă cu Dragu Dimitrievici Cârcioană și „Bine-i șade mesei mele” cu surorile Coșoianu.
Mai multe despre această acțiune aflați în emisiunea:„Viața-n cântec și poveste”, ediția 25 aprilie, după știrile orei 16.00, de la Iuliana Titov, șef serviciu la Muzeul de Etnogafie Tulcea.