Bursa locurilor de muncă AJOFM: Județele Constanța și Tulcea se confruntă cu o criză a forței de muncă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 aprilie 2018, 12:50
Criza de personal de pe piaţa forţei de muncă se menţine şi pare că se adânceşte. Şi este foarte vizibilă dacă ne uităm succint peste datele de final ale Bursei Generale a Locurilor de Muncă de la Constanţa.
Adică: la 2.400 de locuri de muncă disponibile, doar 800 de persoane au trecut, astăzi, pragul bursei. Dacă se angajau toate, necesarul ar fi fost acoperit doar pe o treime.
Însă, pe loc au fost încadraţi numai 150 de oameni – şomeri, absolvenţi de studii sau angajaţi care voiau alt serviciu.
Cei mai mulţi dintre aceştia şi-au găsit de lucru în servicii, turism şi construcţii civile. Rămân, în continuare, într-o mare criză de personal, turismul (cu toate angajările de astăzi), domeniul naval şi, mai nou, cel al industriei textile, care, aşa cum ne-au spus reprezentanţii AJOFM, organizatorul Bursei, s-a dezvoltat foarte mult la Constanţa.
Directorul Agenţiei, Gheorghe Buşu, ne-a declarat că vina, dacă putem să îi spunem aşa, este undeva la mijloc: agenţii economici merg, în continuare, pe salariul minim pe economie, în timp ce, la rândul lor, noii angajaţi, sau potenţial angajaţi, au pretenţii nerealiste, încă de la început.
O poveste veche, deja, cronicizată, cu toate că unii patroni au înţeles, de voie, de nevoie, că nu poţi face performanţă cu oameni plătiţi prost.
Câţiva dintre cei intervievaţi ne-au declarat că, pentru început, s-ar mulţumi cu 1.800-2.000 de lei în mână, pe când cei mai mulţi patroni oferă cu 4-500 de lei mai puţin. Pentru meserii cu o calificare superioară, gen inginer în domeniul naval, pretenţiile urcă la 3.000-3.500 de lei net. Cât oferă angajatorii, nu ştim exact, dar ştim că unul dintre marii agenţi economici din Constanţa, din acest sector, are, în continuare, locuri libere.
Având în vedere apropiatul sezon turistic şi la Tulcea, cele mai multe locuri au fost oferite în turism. O altă asemănare cu bursa de la Constanţa: o cerere mare a fost şi în domeniul construcţiilor navale.
Iar asemănările continuă: şi la Tulcea, vizitatorii bursei au reprezentat doar o treime din numărul total de locuri disponibile, de peste 1.200. În jur de 200 de persoane au fost selectate pentru angajare, adică mai puţin de 20% din necesarul pieţei tulcene.
Şi la Tulcea, şi la Constanţa, la bursă au participat câte 13 deţinuţi, care vor fi puşi curând în libertate. Sub supravegherea discretă a unor ofiţeri, aceştia au discutat cu agenţii economici, urmând ca, la ieşirea din închisoare, să reia tratativele, în vederea unei posibile angajări.
Redactor: Bogdan COMȘA