Specialist în climatologie: Eliminarea motoarelor diesel poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 aprilie 2018, 11:44
Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nou record în 2017, conform unui raport publicat de Agenția Internațională a Energiei în luna martie.
Cererea de energie la nivel global a crescut cu 2% până la echivalentul a 14 milioane de tone de petrol, pe fondul creșterii economice.
Peste 70% din această creștere a fost asigurată prin exploatarea petrolului, gazelor naturale și a cărbunelui, restul de 30% provenind de la surse de energie regenerabilă.
„Creşterea emisiilor de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili ne arată că eforturile pe care le facem în prezent în lupta împotriva încălzirii globale sunt departe de a fi suficiente. Pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră din Europa este necesară o tranziție rapidă de la energia convențională la energia regenerabilă, cum este și propunerea de a se renunța la autoturismele pe motorină, în favoarea celor electrice”, afirmă reprezentanta Departamentului de Comunicare Strategică pe Tema Schimbărilor Climatice și Tranziții Energetice de la Fundația Europeană pentru Climă, Ioana Matei.
Ascultați un interviu realizat de Carmen SECUIU: