Românii consumă cartofi mulţi şi de calitate proastă
Publicat de valentin.lungeanu, 9 decembrie 2014, 21:30
Românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an, din care, însă, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import şi de proastă calitate din punct de vedere culinar, potrivit Federaţiei Naţionale a Cartofului.
Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei, declară că 25% dintre cartofii existenţi pe piaţa românească sunt de o calitate culinară proastă: „Cartofii cu diametrul mai mare de 8 centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35-40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă.”
Cele mai multe importuri la cartofi se fac din Polonia, dar şi din alte state precum Franţa sau Turcia.