CONSTANȚA: Cartofii contaminați cu „Putregaiul brun” NU prezintă risc pentru pentru sănătatea umană
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 aprilie 2018, 11:09
Peste o mie de tone de cartofi, proveniţi din Egipt au fost opriţi în Portul Constanţa, după ce inspectorii fitosanitari au depistat prezenţa unei bacterii periculoase.
„Putregaiul brun”, cum este denumită popular bacteria, NU prezintă risc pentru sănătatea umană, dar prezintă risc pentru contaminarea culturilor de cartofi, dacă ajunge în sol.
Marfa a ajuns în Romania la bordul unei nave sub pavilion Malta, la sfârşitul lunii martie.
Întreaga cantitate de cartofi a fost oprită de la descărcare, a declarat pentru Radio Constanţa, inspectorul fitosanitar Ion Schiopu.
Ciudat este că marfa avea aviz fitosanitar, ceea ce înseamnă că era curată, a precizat specialistul fitosanitar, iar acest lucru a fost transmis mai departe Comisiei Europene, care ar putea limita exporturile din această ţară.
La ora actuală, nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător, au precizat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
În privinţa consumului de cartofi, România se află pe primele locuri în Europa, cu o medie anuală de peste 92 kilograme pe cap de locuitor.
Vezi și Peste 1000 de tone de cartofi infestaţi aduşi din Egipt, descoperite în Portul Constanţa