Uniunea Europeană. Peste 4 milioane de locuri de muncă depind direct de ecosistemele sănătoase
Publicat de Adrian Băncilă, 8 aprilie 2018, 15:54
Siturile Natura 2000 aduc un plus de valoare produselor și serviciilor din rezervațiile respective, oferă multiple beneficii socio-economice comunităților locale, prin etichetarea acestora, ca făcând parte din arii naturale protejate.
Natura 2000 este o reţea ecologică din care fac parte peste 27.000 de situri terestre și marine, care acoperă mai mult de 18% din suprafața terestră și 7% din mările înconjurătoare, zone naturale ce trebuie protejate, pentru a asigura supravieţuirea pe termen lung a habitatelor şi a speciilor celor mai valoroase, aflate în pericol, incluzând activități și proiecte transfrontaliere din toate țările Uniunii Europene.
„Împreună partenerii, pun în valoare caracteristicile naturale unice care atrag mii de vizitatori. Siturile Natura 2000 sunt făcute să protejeze natura și să dea oamenilor șansa să exploateze corect și sustenabil resursele naturale, cum se întâmplă și în Rezervația Biosferei Delta Dunării”, menționează Guvernatorul, Mălin Matei Mușetescu.
Comisia Europeană premiază, pe 17 mai, cele mai bune proiecte de gestionare și conservare a ariilor protejate din Rețeaua Natura 2000, care pot fi votate online până la 22 aprilie 2018.
Recunoașterea prin aceste premii dă valoare și promovează acele rezervații naturale și ecosisteme sănătoase. Reamintim că, în anul 2015, Asociația Danubeparks a câștigat premiul Natura 2000 al UE pentru excelența în cooperarea transfrontalieră în ce privește conservarea Ariilor Protejate Dunărene, din care face parte și Delta Dunării.
Premiul Natura 2000 al Comisiei Europene recunoaște timpul, dedicarea și eforturile pe care europenii le-au investit în protecția naturii în cadrul rețelei de arii protejate Natura 2000.
Anul acesta, pentru a patra oară, Comisia Europeană recunoaște realizări remarcabile de gestionare și conservare în rețeaua de arii protejate Natura 2000. Cei 25 de candidați finaliști din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Regatul Unit) au fost selectați dintre 75 de candidați eligibili, incluzând activități din toate țările UE, mai multe proiecte transfrontaliere, care implică și Turcia precum și un proiect la nivel larg european.
Karmenu Vella, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, a declarat: „Sunt încântat să văd atât de multe realizări excelente în protejarea patrimoniului nostru natural european. Ele demonstrează în mod clar valoarea pe care natura o oferă economiei europene și modul în care natura noastră se află în centrul culturii noastre. Votați acum și acordați acestor realizări remarcabile recunoașterea pe care o merită! ”
Premiile oferite în cinci categorii: Conservare, Beneficiile socio-economice, Comunicare, Reconcilierea intereselor/percepțiilor precum și Cooperare transfrontalieră și activități de rețea – vor fi evaluate de un juriu independent. Un premiu special – Premiul Cetățenilor Europeni – va fi acordat finalistului care primește cel mai mare număr de voturi din partea cetățenilor.
Toată lumea este invitată să voteze pe site-ul http://natura2000award-application.eu/en/finalists pentru finalistul său favorit până la 22 aprilie 2018.
Câștigătorii vor fi anunțați la o ceremonie găzduită de comisarul Vella la Bruxelles joi, 17 mai 2018.
Evenimentul este deschis publicului, iar ceremonia poate fi urmărită și online pe site-ul Natura 2000.
Natura 2000 este punctul central al politicii UE privind natura și biodiversitatea. Înființată în temeiul Directivei UE privind păsările și a Directivei privind habitatele
În UE, aproximativ 4,4 milioane de locuri de muncă sunt direct dependente de ecosistemele sănătoase, iar o parte semnificativă a acestora se află în siturile Natura 2000. În plus, beneficiile financiare care decurg din rețeaua în sine sunt estimate să se situeze între 200 și 300 de miliarde de euro pe an.
Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru natură, oameni și economie vizează îmbunătățirea implementării programului Natura 2000 și sporirea contribuției acestuia la atingerea obiectivelor UE privind biodiversitatea pentru 2020.