Vinerea Luminată pentru romano-catolicii din Oituz
Publicat de Liliana Fustanela, 6 aprilie 2018, 11:20
Creștinii de religie ortodoxă sunt astăzi, în Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, dar cei 535 de creștini romano-catolici din Oituz marchează astăzi, Vinerea Luminată. Sunt urmașii ceangăilor care s-au stabilit aici, în 1923, prin împropietărirea cu pământ, după Primul Război Mondial. Din 2016, ei beneficiază de un lăcaș de cult impunător și foarte luminos – Biserica Romano Catolică Oituz, la subsolul căruia este amenajată o capelă cu Sfântul Mormânt.
În urmă cu 95 de ani, la 23 aprilie 1923, câteva familii de catolici din comunele Luizi Călugăra şi Poduri, din județul Bacău au venit și s-au instalat pe moşia expropriată a lui Luca Ionescu, la 4 km sud-est de comuna Ferdinand, în prezent Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
La înfiinţarea satului, care a primit numele Oituz, 5 ha de teren au fost alocate pentru construirea bisericii care, a fost ridicată cu mari eforturi abia, după terminarea Celui de al doilea Război Mondial. Construită din chirpici pe o fundaţie nu prea solidă, în timp, pereții bisericii au început să crape. Istoricul l-am aflat de la preotul-paroh al Bisericii Romano- Catolice din Oituz, Daniel Abalintoaie:
Construită cu fonduri de la donatori, dar și de la ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, Biserica nouă, are 31 m lungime şi circa 12 m înălţime, un turn de 40 m, cu 4 ceasuri şi o cruce de 3 m, luminată. Construită în stil roman, cu ferestre gotice, are boltă în formă de elipsă. Altarul este realizat din granit şi placat cu marmură, iar vitraliile şi Calea Crucii sunt executate în Polonia. La subsolul Bisericii Romano-Catolice din Oituz este amenajată o capelă cu Sfântul Mormânt.
Liliana Fustanela