De Paști, aromânii pregătesc „miel în cocă”
Publicat de Liliana Fustanela, 6 aprilie 2018, 10:44
„Miel în cocă” este rețeta specială preparată de Paști de aromânii din Dobrogea, mai cu seamă de bărbați. Mihai Pocea a învățat să prepare carnea de miel în acest fel, cu mulți ani în urmă, de la unchiul său de meserie brutar. Nu se știe sigur, dacă rețeta aparține aromânilor sau musulmanilor dar, un lucru e cert: Te ispitește!
Un miel de 10 -12 kg este perfect pentru a pregăti „miel în cocă”. Sare, piper, cimbru, usturoi, foi de dafin, 1 l de ulei de floarea soarelui și 1 l de vin alb sec sunt necesare, de asemenea. După ce se spală bucățile de carne și se așează în tavă, se toarnă peste ele amestecul de ulei și vin care devine un baiț, apoi se adaugă condimentele. Tava se introduce la cuptor la circa 200 de grade pentru aproximativ 2 ore. In acest timp, se prepară o cocă așa cum preparau țăranii păinea, dar pentru a fi mai fraged, aluatul se frământă cu iaurt. Când carnea e aproape gata, se acoperă cu acest aluat și se mai lasă la cuptor în jur de 40 de minute. Aromânii din localitățile Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Sarighiol de deal, prepară această rețetă și la Începutul Postului Mare, de Lăsat de sec de carne( în Ziua Iertăciunii), dar și la sfârșitul postului pentru a fi servită la masa specială de Paști.
Un localnic din Cogealac, Mihai Pocea a învățat să prepare carnea de miel în cocă sau la cocă, de la unchiul său brutar. Când acesta avea doar 17 ani și era ucenic la brutărie, un musulman director, la fostele IAS-uri, i-a cerut să-i prepare 2 „miei la cocă”. Era prima dată când tânărul realiza așa ceva și de teamă că nu s-a ridicat la nivelul cerințelor s-a ascuns. De fapt, directorul a fost foarte mulțumit și în mod repetat venea la brutărie să i se pregătească „miel în cocă”. Nu se știe dacă acesta știa de la alți aromâni de rețetă sau dacă musulmanii sunt primii care au inventat rețeta, dar un lucru e cert: Te ispitește!
Liliana Fustanela