CONSTANȚA: Ouă „muncite” sau „necăjite”, expuse la Muzeul de Artă Populară
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 5 aprilie 2018, 11:47 / actualizat: 5 aprilie 2018, 12:51
În Joia Mare, femeile din satul tradițional românesc obișnuiesc să vopsească și să încondeieze ouă. În trecut, ouăle roșii se numeau „merișoare” sau „bucuria copiilor”, iar cele încondeiate care presupuneau multa migală se numeau ouă „muncite” sau „necăjite”. Despre Joimărița, dar și alte obiceiuri din zilele premergătoare Învierii Domnului aflăm din materialul următor.
Săptămâna Patimilor a fost din totdeauna o perioadă cu o înaltă încărcătură spirituală pentru români. În special, în satele tradiționale, țăranii așteptau cu evlavie lăsarea serii pentru a merge, în straie curate, la slujba de Denii. În Joia mare, gospodinele terminau curățenia de Paște și vopseau ouăle după datina străbună.
Muzeograful Mirela Stîngă de la Muzeul de Artă Populară: Odinioară culorile pentru vopsitul ouălor se obțineau din plante, era o adevărată artă obținerea acestor culori. Ouăle roșii se mai numeau „merișoare” sau „bucuria copiilor”, iar cele albastre purtau denumirea de „dragostea fetelor”. Spre deosebiore de aceste ouă monocrome, adică într-o singură culoare, cele încondeiate, închistrite sau împistrite, nu se fierbeau, ele se numeau ouă „muncite” sau „necăjite” deoarece presupuneau un timp de ornamentare foarte îndelungat cu un instrument numit chișită și ornamentul se făcea cu ceară fierbinte.
De Joia Mare mai este legată și legenda Joimariței, o femeie nemiloasă pregătită să-i pedepsească pe cei leneși.
Muzeograful Mirela Stîngă: Joimarița era o femeie hâdă, cu capul mare, avea părul lung și despletit, dinții lați și gura căscată și își avea sălașul în pădurile neatinse de topor și neumblate de picior de om. Celor care erau leneșe le pârlea părul și le dădea foc la cânepă, la câlți și la fuioarele toarse. Câteodată Joimarița îi pedepsea și pe flăcăii care în ziua de Joimariță nu reparaseră gardurile și nu îngrijiseră bine vitele pe timp de iarnă. Tot în Joia Mare se spune că are loc nunta urzicilor, adică urzicile, un aliment indispensabil pentru cei care țineau post, înfloreau și nu mai erau bune de mâncat.
La Muzeul de Artă Populară din Constanța sunt expuse ouă încondeiate în toate etapele lor de ornamentare. De asemenea puteți admira icoanele pictate pe lemn și pe sticlă de meșteri populari care au transpus în culori scenele răstignirii și Învierii lui Iisus Hristos.
Redactor – Silvia Partebună Pascale