O sută de minute de artă pe lună, pentru o sută de ani de unire
Publicat de , 2 aprilie 2018, 14:07
”O sută de minute de artă pe lună, pentru o sută de ani de unire”, așa se intitulează un proiect lansat la începutul acestui an, la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, proiect coordonat de prof. Doiniţa Mitriţă. Expoziții de artă plastică, lansări de carte, concerte, recitaluri, toate acestea au loc în incinta liceului, cu participarea unor artiști deosebiți. Pentru luna aprilie, în data de 24, de la ora 16.30, se anunță un concert extraordinar pentru două piane, cu un repertoriu complex: Brahms, Borodin, Lutoslawsky, Debussy, Liszt și Maurice Ravel. Protagonistele acestui spectacol sunt două pianiste consacrate, cu un CV impresionant: Andreea Bratu și Ioana Maria Lupașcu. Concertul va fi precedat de vernisajul unei expoziţii cu elevi și profesori de la catedra de Arte Vizuale.
Pianista Andreea Bratu s-a născut în Galaţi şi a absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti fiind licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2002) la clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin şi clasa de muzica de cameră a prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu. Între anii 2002–2004 urmează specializarea bienală postuniversitară în Muzică Vocală de Cameră la Conservatorul “Giuseppe Verdi” din Milano-Italia sub îndrumarea maeştrilor Luigi Zanardi şi Daniela Ucello.
Desăvârşirea studiilor pianistice se concretizează prin frecventarea unor importante master-class europene conduse de mari maeştri ai pianului: Evgheni şi Olga Moguilevsky, în Belgia, Paul Badura-Skoda și Roberto Szidon în Elveția, Alain Planès, la București, Helmuth Deutsch şi Maria di Francesca Cavazza, Bruno Canino, Andrea Lucchesini în Italia. A participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale (Premiul Criticii Muzicale în cadrul Concursului “Mihail Jora” din Bucureşti), la festivaluri în ţară (Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului de la TNOB Oleg Danovski, Constanţa) şi în străinătate (Alto Adige-Italia, Mozart Woche-Salzburg, GK Festival- New York). De asemenea are proiecte artistice individuale sau alături de apreciaţi muzicieni români şi străini în formatii camerale de duo şi trio.
În iunie 2017 a fost invitată să susţină recitaluri de pian în New York,în săli de concerte prestigioase precum CARNEGIE – Weill HALL, Engelman Recital Hall – Baruch Performing Arts Center.
Din 2005 desfăşoară o constantă activitate didactică, de cercetare în domeniu, ca lector doctor universitar al Facultaţii de Arte de la Universitatea Ovidius din Constanţa, profilul Muzică, obţinand titlul de Doctor în muzică cu Magna cum Laudae la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2010). A obținut numeroase premii naţionale cu elevii îndrumaţi în cadrul concursurilor de pian. A publicat o antologie proprie de piese muzicale scrise de primii pianisti pedagogi de la începutul secolului al XIX lea, pentru studiul pianului “Culegere de piese pentru pian- vol. I. Mici studii romantice” (Ed. Muzicală, Bucureşti 2016).
Ioana Maria Lupașcu a început studiul pianului la varsta de 4 ani, la Brăila, cu prof. Mircea Bogatu. Absolvă Liceul de Muzică „George Enescu”din Bucuresti, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, obținând la sustinerea licenței la Conservatorul ” George Enescu” din Iași, nota maximă.
În anul 2000 este admisă la Masterul „Virtuosity Level” la ”Conservatoire du Lausanne”, Elveția și apoi în Italia, fiind studenta marelui pianist Lazar BERMAN, la Accademia Europea di Musica. Cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o să-și îmbogățească mijloacele de expresie muzicală și să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept „o solistă cu imense posibilități tehnice si artistice”. A mai lucrat si cu Valentina Berman, Lucia Teodorescu, Dag Aschatz.
În primavara anului 2005 se reîntoarce în România.
A fost câștigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri, dintre care Lira de Aur-Suceava, Concursul Național de Muzică „Mihail Jora” București, Konzerteum – Grecia, Ferdi&Lili Statzer-Istanbul, Turcia (unde a câștigat și Premiul „Vedat Kosal”).
În Italia debutează în decembrie 2005 la Milano pentru Societa dei Concerti la Conservatorio „Giuseppe Verdi” de la Milano și atrage atenția criticilor. Ziarele au numit-o o pianista ” ricca di virtuosita” ( „plină de virtuozitate”). Între 2000-2005, invitată permanentă în stagiunea fribourgheză, participă cu recitaluri solo, concerte sau împreună cu muzicieni de marcă la diferite festivaluri de muzică.
De la reîntoarcerea să în România, a cântat cu cea mai mare parte a orchestrelor filarmonice naționale și cu mari dirijori. A urcat pe scenă alături de violoncelistii Rodin Moldovan și Mirel Iancovici, baritonul Ștefan Ignat, contratenorul Cezar Ouatu sau cu acordeonistul Fernando Mihalache.A concertat în săli importante precum Sala Puccini (Conservatorio „G.Verdi” Milano) , Teatro San Babila, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Thalia, Opera Brașov.
Din 2007 este solistă a Filarmonicii ” Paul Constantinescu” Ploiești.
În 2008 a fost invitată de către Societă dei Concerti să deschidă stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului „G. Verdi” Milano și în același an lansează primul sau roman autobiografic Prințul Baghetei” la Editura MeteorPress.
Din 2011 începe colaborarea cu actrița Daniela Nane în spectacolele de muzică și poezie. În 2012 aduce că inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco în spectacolul SEDUCCION. Colaborarea cu dansatorul Lucas Molina continuă în spectacole de muzică clasică simfonică și flamenco, în martie 2013 debutând cu spectacolul ”Il pianoforte che sognava il flamenco” la Teatrul San Babila Milano, repetat apoi în mai multe orașe din România.
În decembrie 2012 este invitată alături de violoniștii Romel & Victoria JOSEPH să susțînă un recital la sediul Națiunilor Unite din Geneva pentru Ziua Internațională a Drepturilor Omului.
Din 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu în spectacolul ” Bijuterii muzicale” cu piese pornind de la repertoriul baroc și ajungând la canzonette. În staginea 2016-2017 dezvoltă o serie de concerte în colaborare cu Opera Comică pentru Copii.
Este invitată că solistă în concertul de deschidere al Festivalului Marile Serate Muzicale ale Bucurestilui 2017. Și tot în toamna lui 2017 ia parte la proiectul Oedipe pe înțelesul tuturor alături de Ștefan Ignat, Marta Sandu și Corina Murgu.
În numeroase ocazii a fost solicitată să cânte în prima audiție sau în premieră mondială muzică compozitorilor contemporani. În 2012 la Ateneul Român cânta în premieră piesă care îi este dedicată de Saeed Sharifian, Fantezia, și în 2014 Rapsodia pentru pian și orchestra pe tema Lie Ciocârlie de Guy Bacos de asemenea dedicată ei.
Proiectul ”O sută de minute de artă pe lună, pentru o sută de ani de unire” este promovat și susținut de către INOMAR Cluster Constanța, în cadrul programului ”100 de Experiențe Dobrogene”
În această seară, în cadrul emisiunii ”Stil de viață”, de la ora 18.05, un dialog cu cele două pianiste.
Steliana Bajdechi