Tradițiile de Paști, predate în culori la Muzeul de Artă Populară Constanța (audio/foto)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 martie 2018, 12:29
Zeci de copii vin în aceste zile la Muzeul de Artă Populară din Constanța pentru a învăța, în cadrul unor ateliere speciale, tehnica tradițională de vopsire a ouălor de Paști. Aflăm și noi ce spun învățăceii și care a fost atmosfera de acolo, în reportajul următor.
Timp de două săptămâni Muzeul de Artă Populară din Constanța a fost locul în care tradițiile de Paște au fost predate copiilor. Cei mici au învățat să vopsească ouă în culori și motive tradiționale, totul în cadrul unor ateliere interesante.
„Facem ouă de Paște, l-aș picta verde cu modele tradiționale, adică cu flori, oameni care dansează“, ne-a spus unul dintre micuții veniți să învețe despre încondeierea ouălor de Paști.
„Primul ou o să-l pictez cu o inimioară și apoi în mai multe culori; apoi al doilea ou o să-l pictez în culorile curcubeului. Paștele e interesant pentru mine, mie îmi place că ne aduce Iepurașul cadouri!“, a mărturisit cu multă sinceritate un alt elev de la Școala Primară „Colibri“ din Constanța.
Profesorii sunt de părere că astfel de întâlniri îi ajută pe copii să înțeleagă mai ușor de ce trebuie să prețuiască valorile și tradițiile românești.
„Consider că toți copiii ar trebui să știe câte ceva din partea religioasă a acestei Sărbători. Este foarte important să cunoaștem tradițiile, să le ducem mai departe și să încercăm pe cât posibil să îi învățăm pe cei mici tot ce trebuie să știe despre culturalitate și de tradițiile nostre românești. Altfel, România nu ar mai exista. Au învățat tehnicile de a decora aceste ouă, că ele pot fi pictate, pictate cu ceară, noi acum le pictăm cu acuarele pentru că suntem mai mici, tehnica de încondeiere și cum să realizăm un coșuleț de Paști“, a declarat învățătoarea Cristina Tirla de la Școala Primară „Colibri“ din Constanța.
Muzeograful Mihaela Dragomir ne-a spus că cei mici au fost extrem de interesanți să participe la aceste întâlniri: „Au pictat ouă, au încondeiat ouă, cei mai mici au colorat ouă. Am avut de confecționat și coșulețe pentru a așeza ouăle și a avea un ornament“.
În Săptămâna Mare sau Saptamana Patimilor, constănțenii sunt invitați să admire icoanele pe sticlă cu tematică Pascală și să descopere tradițiile din satele dobrogene așa cum au fost ele trăite de bunicii noștri, în perioada premergătoare Paștelui.
Redactor: Silvia PASCALE