Brăila: Au apărut infiltraţii şi grifoane în digurile de pe braţul Măcinului şi de pe sectorul Călmăţui-Gropeni-Chiscani
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 martie 2018, 11:04
Creşterea nivelului Dunării a dus la apariţia de infiltraţii şi grifoane în digurile de pe braţul Măcinului şi de pe sectorul Călmăţui-Gropeni-Chiscani, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian.
Potrivit sursei citate, pe sub braţul Măcin, situat pe teritoriul judeţului în comunele Frecăţei şi Măraşu din Insula Mare a Brăilei, au apărut infiltraţii şi patru grifoane, care au fost neutralizate cu tuburi PVC şi balast.
Totodată, au apărut infiltraţii şi pe digul Călmăţui – Gropeni – Chiscani, unde, în anii trecuţi, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila au întâmpinat probleme din cauza bursucilor care au săpat vizuini în corpul digului pe zeci de kilometri, punând în pericol mii de hectare din incinta îndiguită.
Dunărea a depăşit vineri, la Brăila, cu 12 cm cota de inundaţie, situată la 610 cm, şi are un debit de 12.720 mc/s, potrivit informaţiilor furnizate de SGA.
Codul portocaliu se menţine, potrivit hidrologilor, până pe 31 martie, ora 18,00, pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru a supraînălţa gurile de canalizare din zona Căpităniei Portului cu tuburi de ciment, să nu se mai repete episodul din 2010, când Dunărea a atins 713 cm, iar faleza a fost total inundată.
Angajaţii SGA Brăila patrulează în permanenţă pe diguri pentru a monitoriza situaţia şi sunt pregătiţi să intervină pentru a remedia eventualele probleme care apar.