VIDEO/FOTO – CONSTANȚA: Concursul Național de Dans – NU există granițe impuse de dizabilități
Publicat de Arantxa Catană, 29 martie 2018, 20:03
Zeci de copii cu dizabilități au dansat, joi, în echipe mixte, alături de copii fără nevoi speciale la faza județeană a Concursului Național de Dans. Micuții artiști vor să demonstreze, prin talentul lor, că nu există granițe impuse de dizabilități.
Când orgoliile și prejudecățile dispar, atunci răsare și speranța unei vieți mai bune. Asta au vrut să demonstreze dansatorii de la grădinițele, școlile și liceele din Constanța. Alături de copiii cu nevoi speciale aceștia au arătat la Concursul Național de Dans „Împreună pentru viitor”, faza județeană, că orice graniță impusă de dizabilități poate fi învinsă prin artă. Elena Moldoveanu este elevă la Colegiul Comercial Carol I. Experiența de a dansa alături de copii cu dizabilități o consideră o șansă de cunoaștere.
„Este foarte frumos pentru că noi ce facem, facem din pasiune, nu din obligație. Sunt niște copii extraordinari de buni chiar dacă au probleme, pe noi nu ne interesează aspectul asta, noi suntem egali, indiferent. Sunt niște copii foarte, foarte buni, cu o inimă foarte mare. Aveam la un moment dat și patru ore de repetiții pe zi cu ei și mergeau să mănânce și ne aduceau și nouă, indiferent de ce era, un măr, o pară. Sunt minunați, nu am cuvinte!”, a declarat Elena.
Psihopedagogul Vasile Ciubucă de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Socială din Constanța consideră că astfel de competiții sunt pentru copiii cu nevoi speciale o victorie în drumul lor spre recuperare.
„Este un moment foarte important pentru ei, faptul că sunt valorizați, că sunt egali cu ceilalți și că sunt implicați în activități și integrați în colectivitate”, a precizat Vasile Ciubucă.
Aproximativ 250 de elevi din întreg județul au participat la concursul desfășurat joi la Palatul Copiilor din Constanța.
„Scopul acestui concurs este de a mobiliza tinerii voluntari, de a se implica în activitățile copiilor cu nevoi speciale și totodată de a dezvolta incluziunea socială, integrarea socială, cât și responsabilitatea socială”, a menționat Veronica Neguțu, inspector școlar pentru învățământul special.
Evelina și colegii săi de la Strategia Națională de Acțiune Comunitară au fost voluntarii care i-au ajutat pe copiii cu nevoi speciale să-și descopere talentul artistic.
„Eu sunt o persoană foarte sensibilă și acest lucru mă face să-mi dedic majoritatea timpului lor și mă face să mă simt mândră că pot să ajut copiii beneficiari prin intermediul diferitelor activități cum ar fi dansuri, actorie. Noi, de exemplu, îi organizăm adică le oferim o șansă de a-și cunoaște și arăta talentul”, spune Evelina.
Redactor: Silvia Pascale