CONSTANȚA: Basarabia a fost cusută de România prin panglici tricolore
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 martie 2018, 12:06
Studenții Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universitatii Ovidius au legat, cu panglici tricolore, Basarabia de România, pentru a desăvârși simbolic și cartografic, spun ei, – unitatea teritorială a neamului românesc. Acțiunea a fost gândită de studenții de pe ambele maluri ale Prutului și este inițiată de „Cercul studențesc de Istorie Modernă și Relații Internaționale” pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Românii de pe cele două maluri ale Prutului au aceeași limbă, aceleași valori, dar mai ales aceeași inimă. A fost mesajul pe care studenții basarabeni din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius și colegii lor români l-au transmis astăzi când au cusut, simbolic, Basarabia de România cu panglici tricolore.
,,Ne-am propus să nu lăsam ziua asta să treacă în zadar, ținem foarte mult la data de 27 martie 2018 și biologic vorbim, o trăim doar o dată în viață, din această cauză ne-am propus o activitate mică, dar foarte simbolică. Să coasem Basarabia de România, ne-am propus să desăvârșim, simbolic, ca și studenți, prin panglică tricoloră, pentru că ăsta este instrumentul pe care îl avem acum, să desăvârsim unitatea teritorială și unirea Basarabiei cu România” – a declarat inițiatoarea proiectului, Otilia Rusu o studentă din Republica Moldova.
Alături i-au fost studenții români, basarabeni și profesorii Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea Ovidius.
,,Acum 100 de ani, la 27 martie 1918, într-un context politic și militar total nefavorabil României, practic eram în plină presiune pe Regatul României retras la Iași cu Casa Regală și cu Parlamentul acolo, România reușește până la urmă să facă unirea cu Basarabia, după ce în 1812, Basarabia fusese anexată la Imperiul Rus. În România mișcarea unionistă este majoritară însă trebuie să-și dorească foarte mult cetățenii Republicii Moldova asta. Cred că primul pas și cel mai important al Republicii Moldova este să se integreze în Uniunea Europeană unde n-am mai avea nici frontiere, nici taxe, n-am mai simți o diferență atât de mare după care, sigur, Unirea depinde de cele două popoare.” – a precizat prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, Daniel Citirigă.
În cadrul aceluiași eveniment studenții au împărțit 100 de panglici tricolore celor prezenți, iar profesorii le-au dăruit tinerilor un tort aniversar cu România Mare, așa cum era în anul 1918, cu Basarabia unită cu țara mamă.
Redactor – Silvia Partebună Pascale