AVERTIZARE hidrologică la nivelul județului Tulcea
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 martie 2018, 11:21
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare hidrologică la nivelul județului Tulcea.
Potrivit specialiștilor vor fi creșteri de niveluri și debite cu depășirea cotelor de apărare pe Dunăre.
Reguli și măsuri de respectat în timpul și după producerea inundațiilor:
– Ascultaţi posturile de radio sau televiziune pentru informaţii locale.
– Dacă autorităţile locale emit o alertă de inundaţii, pregătiţi-vă de evacuare.
– Respectaţi ordinea de evacuare stabilită: copiii, bătrânii, bolnavii şi în primul rând, cei din zonele cele mai periclitate.
– Asiguraţi-vă locuinţa. Dacă aveţi suficient timp, fixaţi sau mutaţi înăuntru toate bunurile aflate afară. Mutaţi bunurile esenţiale la etajele superioare.
– Scoateţi animalele din gospodărie şi dirijaţi-le către locurile care oferă protecţie.
– La părăsirea locuinţei, luaţi documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros şi îmbrăcăminte mai groasă.
– După sosirea la locul de refugiu, comportaţi-vă cu calm, păstraţi ordinea, ocupaţi locurile stabilite, protejaţi şi supravegheaţi copiii, respectaţi măsurile stabilite.
– Ajutaţi persoanele care au nevoie de sprijin.
– Apa provenită din inundaţii poate fi contaminată cu substanţe chimice, substanţe toxice sau cu diverse alte deşeuri. Dacă aţi venit în contact cu apa provenită din inundaţii, spălaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă dezinfectată.
– Nu vă deplasaţi prin apa curgătoare. Apa curgătoare de numai 15 cm adâncime vă poate doborî de pe picioare. Dacă este necesar să vă deplasaţi prin zone inundate, faceţi-o acolo unde apa nu este în mişcare. Folosiţi un băţ pentru a verifica dacă solul din faţa dvs. este stabil, pentru a evita obstacolele.
– Dacă apa creşte în jurul maşinii dvs., abandonaţi-o imediat şi mutaţi-vă într-o zonă mai înaltă, dacă puteţi s-o faceţi în siguranţa. Atât dvs. cât şi vehiculul riscaţi să fiţi luaţi rapid de ape, pe măsură ce nivelul inundaţiei creşte. Viaţa dumneavoastră este mult mai preţioasă !
Ce trebuie să faceţi după inundaţie ?
– Întoarceți-vă acasă, doar când autorităţile consideră că o puteți face în siguranţă.
– Evitaţi apa provenită din inundaţie. Aceasta poate fi încărcată electric datorită unor linii electrice subterane sau cabluri căzute la pământ.
– Înainte de a reveni în locuinţa dvs., inspectaţi clădirea şi asiguraţi-vă că nu există modificări structurale. Nu intraţi dacă există posibilitatea ca imobilul să se prăbuşească.
– Când reveniţi în locuinţa dvs., nu folosiţi chibrituri, brichete sau alte obiecte ce produc o flacără deschisă, deoarece există posibilitatea să se fi strâns gaz în interior. Dacă simţiţi miros de gaz sau auziţi un şuierat, deschideţi un geam, părăsiţi locuinţa rapid şi sunaţi compania de gaze de la un vecin.
– Pentru siguranţa dvs., nu reporniţi curentul înainte ca reţeaua electrică din locuinţă să fie verificată de către un electrician autorizat.
– Luaţi în consideraţie necesităţile de sănătate şi siguranţă ale familiei dvs.
– Preveniți bolile în zonele care au fost afectate de inundaţii, prin:
– vaccinarea împotriva febrei tifoide şi a hepatitei A;
– dezinfectarea cu var cloros a fântânilor, caselor şi beciurilor în care a băltit apa;
– apa se va consuma doar după 30 minute de la fierbere;
– Executaţi lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, degajarea malului curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.
– Sprijiniţi moral şi material oamenii afectaţi de inundaţii prin găzduire, donare de bunuri materiale, alimente, medicamente.