Perspective filosofice și teologice între est și vest dezbătute la Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 8 decembrie 2014, 17:27
Societatea de astăzi, cu puternice accente spre secularizare și desacralizarea vieții așteaptă un discurs satisfăcător al Bisericii. Astfel, trebuie depășită mentalitatea conform căreia teologia în sine este autosuficientă.
Pe această temă, în cadrul Conferinței Internaționale „Philosophy and Theology in Dialogue. Eastern and Western Perspectives“ au fost susținute, astăzi, la Constanța 17 expuneri ale unor profesori și cercetători de renume, din România, Portugalia, S.U.A, Anglia și Slovacia.
Conferința- dezbatere a fost organizată de Institutul de Cercetare în Filosofie, Religie și Știință din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius“ din Constanța.
Tezele filosofice și teologice au fost expuse pe parcursul întregii zile de către Înalt Prea Sfinția Sa, profesor universitar, dr.Teodosie Petrescu, din cadrul Universității „Ovidius“, Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei Române, John Farina de la George Mason University, America, Manuel Sumares de la Braga University din Portugalia, Clara Oliveira de la Minho University, Potugalia, Constantinos Athanasopoulos de la Open University, Anglia, Martin Solik de la University of Cyril and Methodius din Slovacia, Nicolae Achimescu, Universitatea București, Romulus Brâncoveanu, Universitatea București, Dan Gabriel-Sâmbotin, Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane“ al Academiei Române, Dan Mihai Chițoiu, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași și Ioan Dura, Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului a declarat că, prin această conferință ”se dorește a se pune în acord, în armonie și în același orizont filosofia, teologia și știința. Se creează prin această conferință, organizată de Institutul de Cercetare în Filosofie, Religie și Știință din Constanța, o interfață între România, S.U.A și vestul Europei, o bună comunicare în perspectivă”.
Invitatul John Farina de la Universitea George Mason Washington ne- a spus că ”va dori să înființeze un institut, Institutul Bretagnon, de cercetare în teologie, filosofie și științe, care va include publicarea unei reviste, prin participarea mai multor profesori din străinătate. Ca american, uitându- mă la România, văd un interesant câmp de cercetare, referitor la modul în care funcționează religia în societate”.
”Teologia trebuie să fie în dialog cu societatea de astăzi, cu filosofia de astăzi, care pe plan internațional suferă o mutație, cea a deconstructivismului și solicită Biserica să ofere răspunsuri concrete la problema secularizării, la problema convergenței sau divergenței dintre filosofie și știință, problemele ridicate de spectrul științific”, a adăugat pentru Radio Constanța, profesor Ioan Dura, de la Universitatea ”Ovidius”, în reportajul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro