Persoanele care se confruntă cu dificultăți majore, cauzate de boală, accidente sau calamități, pot obține un ajutor bănesc din partea statului. Cum se poate obține acest sprijin?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 martie 2018, 12:43 / actualizat: 14 martie 2018, 18:52
Pe lângă ajutoarele de la Primărie acordate în situații similare, mai există și fonduri alocate special de Ministerul Muncii prin Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială cunoscute ca AJPIS. În Constanța, instituția funcționează în sediul Casei de Pensii, pe strada Decebal. Bolile grave, sărăcia extremă, calamitățile naturale, inundații, cutremure, alunecări de teren, incendii, accidente și alte situații deosebite pot fi invocate de cei care au de suferit din cauza lor.
Procedura începe cu o cerere tip depusă la AJPIS pe baza căreia se declanșează o verificare în teren a cazului.
„Cererea și declarația pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure pentru solicitarea ajutorului de urgență se înregistrează la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială în a cărei rază se află locuința de domiciliu sau reședința titularului. Cererea este conform modelului atașat la normele metodologice ale Legii nr. 416/2001. Ancheta socială este efectuată de reprezentanții AJPIS în termen de maximum zece zile lucrătoare de la data înregistrării cererii“, a precizat pentru Radio Constanța, purtătorul de cuvânt al AJPIS Constanța, Mariana Fătu.
Dosarul ajunge și la Primărie pentru a se vedea dacă familia sau persoana în cauză a beneficiat sau urmează să beneficieze de un ajutor și de la bugetul local. În unele cazuri acestea pot fi cumulate, cum s-a întâmplat la inundații când casele oamenilor au fost distruse complet. Totul poate să dureze câteva săptămâni bune, deși vorbim despre ajutoare de urgență.
Reprezentanții AJPIS Constanța ne-au declarat că această variantă este destul de cunoscută de public, dar că mulți nu se încadrează în condițiile impuse de lege. De aceea, anul trecut nici nu au fost foarte multe dosare acceptate.
„La nivelul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, în anul 2017, au fost acordate un număr de 12 ajutoare de urgență, acestea fiind strict pentru cazurile medicale de urgență, pentru persoane diagnosticate cu afecțiuni grave, precum leucemie, cancer și altele, dar acestea sunt de bază, iar sumele au fost solicitate pentru acoperirea costurilor ocazionate de procedurile medicale recomandate de medicii specialiști, în funcție de diagnostic. Valoarea totală a acestor ajutoare de urgență acordate în 2017 este de 71.500 de lei“, a mai afirmat Mariana Fătu.
Pentru 2018, deocamdată nu au fost depuse solicitări. Legea nu prevede o limită valorică pentru aceste ajutoare, însă la Constanța plafonul maxim a fost, în general, de 10.000 de lei.
Important de reținut: aceste ajutoare de urgență se pot acorda o singură dată pe an.
Redactor: Bogdan COMȘA