„Roşiile viitorului“ au apărut deja în supermarketurile din Constanţa. Răsar din vată minerală
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 martie 2018, 15:39 / actualizat: 13 martie 2018, 19:35
Primele roșii românești crescute în sistem hidroponic, din acest an, au apărut în supermarketurile constănțene, acum două săptămâni. Răsadurile de tomate, au fost plantate înainte de Crăciun.
Soiul tomatelor nu este românesc, deoarece tehnologia de producere diferă. Roșiile sunt crescute pe pat mineral şi nu în pământ.
„Ceilalți producători încep să iasă cu producția pe piață la două săptămâni după noi“, a menționat biologul Evelina Ianțoc, administratorul serei hidroponice.
Răsadurile de tomate, crescute în sistem hidroponic, au fost plantate în jurul datei de 20 decembrie 2017, combaterea dăunătorilor s-a făcut cu ajutorul insectelor, prădători naturali ai dăunătorilor, iar polenizarea cu ajutorul bondarilor.
Sera, una dintre cele mai moderne din România, a fost realizată în anul 2008 prin fonduri europene, în valoare totală de peste 1,7 milioane de euro, fonduri nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, odată ce proprietarii, familia Ianțoc, au sesizat oportunitatea de a realiza o investiție printr-un proiect cu finanțare UE: o seră pentru cultivarea roșiilor, cu cele mai moderne dotări și cu utilizare de energie regenerabilă.
Sunt primii producători din județul Constanța, care au accesat programul „Tomate în spații protejate“, în valoare de 3 000 de euro, dar, la cei 9 000 de metri pătrați pe care îi au în seră suma este prea mică și acoperă cheltuielile cu căldura, doar pe o lună. Am cheltuit cu căldura, dinainte de Crăciun, de când am pus răsadurile, 50.000 de euro.
„Ar fi trebuit să se acorde pe toată suprafața, nu doar pentru 1 000 de metri pătrați“, adaugă administratorul, Evelina Ianțoc. Încălzirea serei gonfalbile, după model spaniol, o realizează cu ajutorul a două centrale pe biomasă ce funcţionează cu peleți, temperatura trebuind să fie constantă.
Tehnologia de fertilizare constă în a adăuga în saltele minerale elementele pe care plantele ar fi trebuit să le ia din pământ și nu sunt tratate cu chimicale. În alte țări aceste roșii au certificare de roșii ecologice, dar în România nu există încă această certificare.
„În pământ poţi găsi tot felul de boli despre care nu ştii că sunt acolo. În saltea totul este supra-controlat, de la cantitatea de apă, la mineralele, pe care le introducem. Este mult mai sănătos aşa“, susţine biologul, Evelin Ianțoc, care vrea să dovedească faptul că hidroponica, această metodă inovativă, prin noile tehnologii, reprezintă o variantă viabilă la serele organice tradiționale, pentru culturi de roșii cu gust.
Producția este de 350 tone pe an la hectar și clienții principali sunt supermarketuri din Constanța, dar cerințe mari sunt și de la alte supermarketuri. Pentru roșiile cherry, cererea magazinelor din București este cu mult mai mare decât se poate livra, adaugă Evelina Ianțoc.
Redactor: Carmen SECUIU