FOTO: Icoane vechi pe sticlă expuse la Muzeul de Artă Populară din Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 martie 2018, 11:33 / actualizat: 13 martie 2018, 13:39
Muzeul de Artă Populară din Constanța deține una dintre cele mai valoroase colecții de icoane pe sticlă din țară. Majoritatea acestora au tematică pascală și sunt realizate în secolul al XVIII-lea, o adevărată atracție pentru turiști. Din 19 martie și până la sfârșitul lunii martie, la Muzeul de Artă Populară, copiii vor putea participa și la ateliere în care vor învăța arta vopsirii ouălor de Paști.
Maica Domnului îndurerată, îmbrăcată în haine cernite, cu mâinile împreunate și cu ochii înlăcrimați, dar și Isus Hristos răstignit pe cruce, pe Golgota Durerii, sunt chipurile care apar cel mai adesea în icoanele pictate pe sticlă de la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Icoanele vechi provin din centre cu tradiție precum cele de la Nicula, Gherla, Scheii Brașovului sau Mărginimea Sibiului. Muzeografii spun că sunt icoane pictate în secolele XVIII și XIX.
Mirela Stîngă, muzeograf: ”Muzeul de Artă Populară din Constanța are în expoziția permanentă o astfel de icoană veche pictată la Nicula în prima jumătate a secolului al XIX-lea și este pictată stângaci, în culori sobre. În colecțiile muzeului constănțean se află și o icoană cu Maica Domnului îndurerată pictată la Gherla, de secolul XIX, întreaga scenă fiind încadrată de un chenar cu trandafiri roșii sau de ruje. Într-o altă icoană veche de secol XIX , pictată tot la Gherla, apare scena plângerii lui Isus, după ce a fost coborât de pe cruce. Mântuitorul apare în registrul de jos, întins pe giulgiu, cu mâinile încrucișate pe piept. În centru se află Maica Domnului înconjurată de patru apostoli, doi de-a stânga și doi de-a dreapta, toți cu mâinile împreunate pe piept.”
Începând cu data de 19 martie și până pe 30 martie, copiii din municipiul Constanța, dar și din județ, sunt așteptați la Muzeul de Artă Populară, la ateliere speciale, în care vor învăța despre tradițiile din Săptămâna Mare.
Mirela Stîngă, muzeograf la Muzeul de Artă Populară din Constanța, a precizat că cei mici vor învăța să picteze ouă cu motive tradiționale și vor confecționa coșulețe din carton colorat.
Cum sărbătorile de Paște se apropie, muzeografii constănțeni vă invită să descoperiți colecția de icoane vechi, născute din credință.
Redactor – Silvia Pascale