Apicultorii pot primi sprijin din partea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale
Publicat de Adrian Băncilă, 11 martie 2018, 14:47
Cei interesaţi pot accesa 2 submăsuri – pentru tinerii fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici – cu sprijin 100% nerambursabil.
Care sunt condiţiile de acordare aflăm de la directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Constanţa, Dorin Opreanu.
„Îi ajutăm pe apicultori prin aplicarea măsurilor 6:1 (instalarea primilor fermieri, până la 50 de mii de euro) și 6:3 (dezvoltarea fermelor mici, în valoare de 15 mii de euro). Ei nu vin cu niciun aport financiar. Singura condiție este că vorbim de produse apicole în valoare de 30% din prima tranșă, pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani, în valoare de 9 mii de euro)“.
În Tulcea sunt mai mulţi apicultori care au apelat la aceste finanţări decât în Constanţa.
De asemenea, ponderea cea mai mare o reprezintă măsura pentru dezvoltarea fermelor mici, cerinţa fiind de doar 83 de stupi, spre deosebire de instalarea tinerilor fermieri, pentru care condiţia este de 224 de familii de albine.
Acordarea banilor nu este condiţionată de soiul de miere obţinut:
„Este foarte greu să izolezi albina să nu ia polen din orice floare. În Constanța am avut destul de mulți tineri fermieri: 36 de dosare depuse pentru fermele mici – 55 de beneficiari care și-au luat prima și cea mai mare tranșă – 75% din valoarea ajutorului. În Tulcea, măsura de instalare a tinerilor fermieri s-a accesat de 45 de beneficiari. La fermele mici s-au încadrat 86 de benficiari.“
Redactor: Carmen Secuiu
Redactor online: Adrian Băncilă