(AUDIO) Vorba aceea – Despre suferințele unor prepoziții
Publicat de Larisa Calistru, 8 decembrie 2014, 08:17 / actualizat: 8 decembrie 2014, 10:22
Unele prepoziții sunt folosite neglijent sau greșit. Cineva comunica faptul că, la o reuniune ad-hoc, fuseseră luate în dezbatere “probleme pe fond” și “probleme pe infrastructură”. În cele două sintagme, folosirea prepoziției “pe” în locul prepoziției “de” este nejustificată. Corect vom spune : “probleme de fond” și “proiecte de infrastructură”.
“Vorbim mâine pe telefon” – mă atenționa cineva. I-am răspuns, mai în glumă, mai în serios, ca eu nu știu să vorbesc “pe telefon”, ci doar “la telefon”.
Am auzit câteva persoane folosind locuțiunea prepozițională “din punct de vedere” urmată de substantive nu la genitiv, cum e firesc, ci la acuzativ. Exemplu: “Orașul nostru nu stă bine din punct de vedere învățământ și cultură”. Corect este “din punctul de vedere al învățământului și al culturii”.
Un funcționar public declara de curând la un post de televiziune: “Am colectat venituri în valoare de 14 de miliarde lei”. Expresia “de 14 de miliarde lei” comportă două greșeli: nu se spune “14 de miliarde” ci “14 miliarde”. Nu se spune “14 miliarde lei”, ci “14 miliarde de lei”.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!