Liga Navală Română aniversează nouă decenii de existență
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 februarie 2018, 13:42 / actualizat: 24 februarie 2018, 15:26
Liga Navală Română a marcat astăzi, împlinirea a 90 de ani de la înfiinţare. ONG-ul care are ca obiectiv cultivarea ataşamentului faţă de marină şi tradiţiile sale dar şi conservarea patrimoniului maritim, a derulat de-a lungul anilor, mai multe proiecte.
Prima încercare de constituire a unei Ligi Navale a fost în 1896, însă s-a soldat cu un eșec. În 1914, generalul Gheorghe Crăiniceanu a revenit cu inițiativa înființări, dar începerea războiului avea să dea din nou peste cap demersurile.
O primă formă a unei ligi navale s-a conturat apoi în Yacht Clubul Român, fondat de regele de la acea vreme, Carol al II-lea. Abia în 29 februarie 1928 s-a putut ține prima adunare generală, pentru ca pe 8 martie, același an, să apară și hotărârea judecătorească privind înființarea Ligii Navale Române. De la acea dată, Liga a funcționat sub patronajul Reginei Maria.
În 1949 Liga a fost desființată de regimul comunist. Activitatea a fost reluată în 1990, acum având statutul de organizație de utilitate publică. Prin grija Ligii s-au construit monumente în memoria marinarilor militari,iar aici putem aminti Crucea Marinarilor de la Constanța, Sulina, Brăila și București. Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului din Constanța este singurul monument dintr-un oraș a cărui populației este strâns legată de profesia de marinar.
Liga are imn propriu, uniformă, emblemă și pavilion.
Anul acesta, pe lângă evenimentele dedicate Zilei Marinei, Liga Navală mai are şi alte proiecte în plan, spune contraamiralul de flotilă Aurel Constantin, preşedintele filialei Constanţa a Ligii Navale Române.
„Dorim să facem o comemorare a eroilor marinari din Delta Dunării și de pe fluviu, undeva în luna iunie, iar în toamnă, în octombrie vrem să facem un simpozion itinerant în general în toate unitățile de marină, prin care să prezentăm acest moment deosebit care reprezintă Centenarul României Mari“, a declarat contraamiralul de flotilă Aurel Constantin.
Prezent la evenimentul de astăzi, istoricul Marian Mosneagu a propus înfiinţarea unei alei a marinarilor, dar şi realizarea unui bust al amiralului Horia Macelariu, cel care prin coordonarea flotei militare a salvat oraşul Constanţa, în al doilea război mondial.